BÓB Z BOCZKIEM Bób z boczkiem KATEGORIE Przekąski Sałatki Kolacje Bezglutenowe Kuchnia hiszpańska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.62)4 Kasia@MilionSmaków To danie przypomina nieco klasyczną przekąskę hiszpańską - bób z szynką parmeńską. Moja wersja jest nieco "spolszczona" - szynkę zastąpiłam boczkiem, który akurat miałam w lodówce. Idealnym dopełnieniem jest nieco przysmażona, czerwona cebula. Przekąską jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bób jest warzywem bardzo zdrowym a nie często gości na naszych talerzach dlatego warto wykorzystać każdą okazję do przemycenia go na swój talerz :) SKŁADNIKI 225 g bobu2 plasterki wędzonego boczku1 cebula czerwonanatka pietruszkipieprz czarny mielonyoliwa z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 72 3,6% Bialko 4,6g 3,1% Weglow... 6g 3% Tluszcze 3g 5,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 230 11,5% Bialko 14,8g 9,9% Weglow... 19,3g 9,7% Tluszcze 9,8g 16,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Bób umyj i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5-10 minut aż zmięknie. Następnie odcedź i przełóż do miski z zimną wodą. Ostudzony bób obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć drobno pokrojoną czerwoną cebulę i smaż aż się zeszkli (niezbyt długo). Dodaj bób i pokrojony w mniejsze kawałki boczek. Smaż jeszcze przed chwilę. Danie zdejmij z ognia i dopraw drobno pokrojoną natką pietruszki i pieprzem.