BÓB Z BOCZKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.62)
To danie przypomina nieco klasyczną przekąskę hiszpańską - bób z szynką parmeńską. Moja wersja jest nieco "spolszczona" - szynkę zastąpiłam boczkiem, który akurat miałam w lodówce. Idealnym dopełnieniem jest nieco przysmażona, czerwona cebula. Przekąską jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bób jest warzywem bardzo zdrowym a nie często gości na naszych talerzach dlatego warto wykorzystać każdą okazję do przemycenia go na swój talerz :)


SKŁADNIKI

225 g bobu

2 plasterki wędzonego boczku

cebula czerwona

natka pietruszki

pieprz czarny mielony

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
72
3,6%
Bialko
4,6g
3,1%
Weglow...
6g
3%
Tluszcze
3g
5,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Bób umyj i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5-10 minut aż zmięknie. Następnie odcedź i przełóż do miski z zimną wodą. 
  2. Ostudzony bób obierz ze skórki. 
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć drobno pokrojoną czerwoną cebulę i smaż aż się zeszkli (niezbyt długo). 
  4. Dodaj bób i pokrojony w mniejsze kawałki boczek. Smaż jeszcze przed chwilę. 
  5. Danie zdejmij z ognia i dopraw drobno pokrojoną natką pietruszki i pieprzem


Bób z boczkiem Przepis

Bób z boczkiem Przepis