BAŻANT DUSZONY Z PIECZARKAMI Bażant duszony z pieczarkami KATEGORIE Obiady Mięsne Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Dziczyzna Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.11)9 Kasia@MilionSmaków Mięso z bażanta nie jest łatwe do zdobycia ale jeżeli Wam się uda wypróbujcie jego wariant duszony. Ta technika zdecydowanie najbardziej podkreśla smak tego delikatnego mięsa i przy okazji nie pozwala mu się wysuszyć (a o to łatwo!). Ja bażanta dusiłam z warzywami i odrobiną boczku w bulionie i czerwonym winie. Temu daniu trzeba dać czas - niech spokojnie dusi się w garnku nawet przez 2 godziny aż będziecie mieć pewność, że jest idealnie miękkie. Do podania polecam jęczmienną kaszą, którą można polać sosem z duszenia mięsa. SKŁADNIKI pół bażanta1 marchewka80 g wędzonego boczku2 łyżki mąki orkiszowej150 ml bulionu warzywnego150 ml wina czerwonego wytrawnego100 g pieczarekpół łyżeczki tymianku suszonego1 liść laurowysólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 141 7% Bialko 11,2g 7,5% Weglow... 2,3g 1,2% Tluszcze 7,9g 13,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 668 33,4% Bialko 53,3g 35,6% Weglow... 11,1g 5,5% Tluszcze 37,3g 62,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kawałki bażanta oprósz solą i pieprzem. Marchewkę oczyść i pokrój w kostkę. Do dużego garnka wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Smaż aż się zarumieni, po czym wyjmij go łyżką cedzakową. Do garnka włóż mięso i obsmaż krótko z wszystkich stron. Mięso posyp mąką orkiszową i smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Do garnka wlej bulion i czerwone wino. Dodaj marchewkę. tymianek, liść laurowy i pieprz. Danie zagotuj po czym duś na małym ogniu przez 1 godzinę. Dorzuć usmażony boczek i pokrojone w plasterki pieczarki. Danie duś dalej aż mięso będzie całkiem miękkie (ok. 1 godzinę). Sprawdzaj co jakiś czas czy płyn nie wyparował - wówczas dolej trochę wody. Podawaj z kaszą jęczmienną polaną sosem z duszenia mięsa lub innymi ulubionymi dodatkami.