BABECZKI KAJMAKOWE Babeczki kajmakowe KATEGORIE Słodkości Kuchnia hiszpańska CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.93)189 Michał@MilionSmaków Pyszny i prosty deser. Babeczki kajmakowe smakują świetnie od razu po zrobieniu, ale mogą też leżeć wiele dni w lodówce i czekać na dobrą okazję do zjedzenia ;) SKŁADNIKI Ciasto250 g mąki pszennej100 g masła (zimnego)1 jajko2 łyżki cukru trzcinowegoNadzienie200 g kajmaku (pół standardowej puszki)8 szt. orzechów włoskichczekolada ciemna 70-85% (do posypania) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 395 19,7% Bialko 7,5g 5% Weglow... 48,1g 24% Tluszcze 19,4g 32,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 329 16,4% Bialko 6,3g 4,2% Weglow... 40g 20% Tluszcze 16,1g 26,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do miski wsypać mąkę, cukier trzcinowy i wbić jajkoWymieszać widelcem aż składniki się połączą (w ten sposób nie brudzimy za bardzo rąk)Masło pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miskiWyrabiać ciasto rękami aż masa będzie jednolitaUformować kulkę i włożyć ją do lodówki na około minimum 15 minutRozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni (lub do 200 zwykły)Wyjąć ciasto z lodówki i przygotować 8 form na babeczki (średnica 7 centymetrów)Teraz mamy dwie opcje. Można albo rozwałkować cienko ciasto i wycinać np szklanką koła i wkładać je do foremek, albo (jak ja robię) odrywać kawałki ciasta od kulki i formować w palcach okrągły placek. Wkładam go wtedy do formy na babeczki i obcinam to co wystaje powyżej foremki.Kiedy już ciasto jest włożone do foremek należy piec je przez około 15 - 20 minut (najlepiej patrzeć czy jest już brązowe i wtedy wyjąć)Do każdej babeczki nałożyć masy kajmakowej - tak żeby wypełniła babeczkęNa wierzchu ułożyć orzech włoskiBabeczki posypać startą ciemną czekoladąMożna jeść ciepłe albo wstawić do lodówki