BABECZKI KAJMAKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 4.2)
Pyszny i prosty deser. Babeczki kajmakowe smakują świetnie od razu po zrobieniu, ale mogą też leżeć wiele dni w lodówce i czekać na dobrą okazję do zjedzenia ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

100 g masła (zimnego)

jajko

2 łyżki cukru trzcinowego

Nadzienie

200 g kajmaku (pół standardowej puszki)

8 szt. orzechów włoskich

czekolada ciemna 70-85% (do posypania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
395
19,7%
Bialko
7,5g
5%
Weglow...
48,1g
24%
Tluszcze
19,4g
32,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier trzcinowy i wbić jajko
  2. Wymieszać widelcem aż składniki się połączą (w ten sposób nie brudzimy za bardzo rąk)
  3. Masło pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski
  4. Wyrabiać ciasto rękami aż masa będzie jednolita
  5. Uformować kulkę i włożyć ją do lodówki na około minimum 15 minut
  6. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni (lub do 200 zwykły)
  7. Wyjąć ciasto z lodówki i przygotować 8 form na babeczki (średnica 7 centymetrów)
  8. Teraz mamy dwie opcje. Można albo rozwałkować cienko ciasto i wycinać np szklanką koła i wkładać je do foremek, albo (jak ja robię) odrywać kawałki ciasta od kulki i formować w palcach okrągły placek. Wkładam go wtedy do formy na babeczki i obcinam to co wystaje powyżej foremki.
  9. Kiedy już ciasto jest włożone do foremek należy piec je przez około 15 - 20 minut (najlepiej patrzeć czy jest już brązowe i wtedy wyjąć)
  10. Do każdej babeczki nałożyć masy kajmakowej - tak żeby wypełniła babeczkę
  11. Na wierzchu ułożyć orzech włoski
  12. Babeczki posypać startą ciemną czekoladą
  13. Można jeść ciepłe albo wstawić do lodówki


Babeczki kajmakowe Przepis

Babeczki kajmakowe Przepis

Babeczki kajmakowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ