BABECZKI Z BUDYNIEM, JAGODAMI I MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 4.45)
Kruche babeczki ze śmietankowym nadzieniem z dodatkiem świeżych owoców. Dla mnie to symbol tego, do czego można wykorzystać świeże owoce. Babeczki smakują kiedy są jeszcze ciepłe po upieczeniu, ale zdecydowanie nie tak bardzo kiedy wyjmiemy je w ciepły dzień i podamy prosto z lodówki.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

jajko

2 łyżki białego cukru

100 g masła

Nadzienie

1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku

pół l mleka 2%

8 szt. malin

4 łyżki jagód

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
206
10,3%
Bialko
4,7g
3,1%
Weglow...
25,1g
12,6%
Tluszcze
9,6g
16%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W misce wymieszaj mąkę z jajkami i cukrem
  2. Dodaj pokrojone drobno masło i ugniataj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję
  3. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na około 30 minut
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  5. Odrywaj kawałki ciasta i wykładaj nimi dno i boki foremek do babeczek
  6. Nakłuj ciasto na dnie widelcem i wstaw do piekarnika
  7. Piecz 15 minut
  8. W międzyczasie przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu
  9. Wyjmij gotowe spody do babeczek i zostaw do ostygnięcia (nie muszą być całkiem ostudzone, wystarczy, że nie będą bardzo gorące)
  10. Wlej do każdej babeczki około 1 łyżki budyniu
  11. Ułóż na nim kilka jagód i malin
  12. Całość posyp szczyptą cukru trzcinowego


Babeczki z budyniem, jagodami i malinami Przepis

Babeczki z budyniem, jagodami i malinami Przepis