BABECZKI Z BUDYNIEM, JAGODAMI I MALINAMI Babeczki z budyniem, jagodami i malinami KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 4.45)31 Michał@MilionSmaków Kruche babeczki ze śmietankowym nadzieniem z dodatkiem świeżych owoców. Dla mnie to symbol tego, do czego można wykorzystać świeże owoce. Babeczki smakują kiedy są jeszcze ciepłe po upieczeniu, ale zdecydowanie nie tak bardzo kiedy wyjmiemy je w ciepły dzień i podamy prosto z lodówki. SKŁADNIKI Ciasto250 g mąki pszennej1 jajko2 łyżki białego cukru100 g masłaNadzienie1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszkupół l mleka 2%8 szt. malin4 łyżki jagód Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 206 10,3% Bialko 4,7g 3,1% Weglow... 25,1g 12,6% Tluszcze 9,6g 16% 100g Na porcję (zmień) kCal 275 13,8% Bialko 6,2g 4,1% Weglow... 33,6g 16,8% Tluszcze 12,9g 21,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W misce wymieszaj mąkę z jajkami i cukrem Dodaj pokrojone drobno masło i ugniataj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na około 30 minut Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Odrywaj kawałki ciasta i wykładaj nimi dno i boki foremek do babeczek Nakłuj ciasto na dnie widelcem i wstaw do piekarnika Piecz 15 minut W międzyczasie przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu Wyjmij gotowe spody do babeczek i zostaw do ostygnięcia (nie muszą być całkiem ostudzone, wystarczy, że nie będą bardzo gorące) Wlej do każdej babeczki około 1 łyżki budyniu Ułóż na nim kilka jagód i malin Całość posyp szczyptą cukru trzcinowego