BABKA WIELKANOCNA GOTOWANA Babka wielkanocna gotowana KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Wielkanoc CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.25)14 Kasia@MilionSmaków Przepis z "zeszytu" mamy :) Babka jaką pamiętam z dzieciństwa gotowana w zamykanej formie w garnku z wodą co nadaje jej specyficzną, nieco zbitą konsystencję. To chyba danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą. SKŁADNIKI Ciasto250 g margaryny1 szklanka białego cukru1 szklanka mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej1 opakowanie proszku do pieczenia (pojedyncze)pół aromatu migdałowego (lub pomarańczowy)6 szt. jajekPolewa1 czekolada ciemna 70-85% (tabliczka) PRZYGOTOWANIE Margarynę i cukier ucierać wbijając stopniowo 6 żółtek. Dokładnie utrzeć. Dodać mąki, proszek i aromat i ucierać jeszcze przez chwilę. W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku (tyle żeby po włożeniu formy z babką sięgała do wysokości ciasta). Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartą masą. Zamykaną formę do babki wysmarować oliwą lub margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto włożyć do formy. Zamkniętą formę włożyć do garnka z gotującą wodą. Gotować przez godzinę. Po godzinie wyłożyć babkę z formy na talerz. Ostudzić. Na patelni rozpuścić tabliczkę ciemnej czekolady. Dokładnie polać babkę czekoladą.