BAJGLE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.94)
Legenda głosi, że bajgle zostały stworzone w Krakowie już w 1610 roku. Na początku XX wieku trafił do Nowego Yorku i tam jest do dziś jednym z najbardziej popularnych rodzajów pieczywa. Tak, czy inaczej bajgle są pyszne i idealnie smakują nie tylko na śniadanie, ale też jako obiad - jeśli podamy je na ciepło i z odpowiednimi dodatkami.
Robi się je dość łatwo i piecze niecałe 15 minut, ale niestety ponad 2 godziny muszą rosnąc. Warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać tą chwilę ;)


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

pół szklanki wody (ciepłej)

pół łyżki białego cukru

pół łyżeczki soli

10 g drożdży

białko jajka

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
215
10,8%
Bialko
6,6g
4,4%
Weglow...
44,1g
22%
Tluszcze
1g
1,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsyp mąkę
  2. Do szklanki z wodą dodaj drożdże i dobrze wymieszaj
  3. Dolej do miski
  4. Dosyp sól i cukier
  5. Dokładnie wyrabiaj ciasto przez 6 do 10 minut (10 oczywiście lepiej)
  6. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny
  7. Następnie wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut
  8. Odrywaj spore kawałki ciasta i wyrabiaj z nich wałki o średnicy około 2 centymetrów (najłatwiej w rękach, ale można też na blacie)
  9. Owiń ciasto wokół dłoni i złącz końcówki (z zakłądką około 1 cm do 2)
  10. Mocno ściśnij kilka razy zakładkę, tak żeby się dobrze połączyła (możesz też kilka razy zrolować ją w dłoniach)
  11. Odłóż gotowe bajgle na blachę przykrytą papierem do pieczenia
  12. Przykryj ścierką i odstaw na około 20 minut
  13. Zagotuj wodę w garnku i wsyp do niej łyżeczkę sody oczyszczonej i trochę soli
  14. Delikatnie wkładaj bajgle łyżką cedzakową i gotuj około minuty z każdej strony
  15. Wyjmij je z wody i osusz
  16. Posmaruj każdego bajgla białkiem jajka i posyp wybraną posypką, jak mak, sezam, czarnuszka, gruboziarnista sól (u mnie nasiona Chia)
  17. Piecz około 12 minut w temperaturze 220 stopni (5 minut grzanie od dołu, 5 minut termoobieg i 2 minuty od góry - wtedy wychodzą najlepiej przyrumienione)


Bajgle Przepis

Bajgle Przepis

Bajgle Przepis