BAJGLE Bajgle KATEGORIE Przekąski Kuchnia polska Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 4.94)8 Michał@MilionSmaków Legenda głosi, że bajgle zostały stworzone w Krakowie już w 1610 roku. Na początku XX wieku trafił do Nowego Yorku i tam jest do dziś jednym z najbardziej popularnych rodzajów pieczywa. Tak, czy inaczej bajgle są pyszne i idealnie smakują nie tylko na śniadanie, ale też jako obiad - jeśli podamy je na ciepło i z odpowiednimi dodatkami. Robi się je dość łatwo i piecze niecałe 15 minut, ale niestety ponad 2 godziny muszą rosnąc. Warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać tą chwilę ;) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennejpół szklanki wody (ciepłej)pół łyżki białego cukrupół łyżeczki soli10 g drożdży1 białko jajka Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 215 10,8% Bialko 6,6g 4,4% Weglow... 44,1g 22% Tluszcze 1g 1,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 315 15,7% Bialko 9,7g 6,5% Weglow... 64,5g 32,2% Tluszcze 1,5g 2,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do miski wsyp mąkę Do szklanki z wodą dodaj drożdże i dobrze wymieszaj Dolej do miski Dosyp sól i cukier Dokładnie wyrabiaj ciasto przez 6 do 10 minut (10 oczywiście lepiej) Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny Następnie wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut Odrywaj spore kawałki ciasta i wyrabiaj z nich wałki o średnicy około 2 centymetrów (najłatwiej w rękach, ale można też na blacie) Owiń ciasto wokół dłoni i złącz końcówki (z zakłądką około 1 cm do 2) Mocno ściśnij kilka razy zakładkę, tak żeby się dobrze połączyła (możesz też kilka razy zrolować ją w dłoniach) Odłóż gotowe bajgle na blachę przykrytą papierem do pieczenia Przykryj ścierką i odstaw na około 20 minut Zagotuj wodę w garnku i wsyp do niej łyżeczkę sody oczyszczonej i trochę soli Delikatnie wkładaj bajgle łyżką cedzakową i gotuj około minuty z każdej strony Wyjmij je z wody i osusz Posmaruj każdego bajgla białkiem jajka i posyp wybraną posypką, jak mak, sezam, czarnuszka, gruboziarnista sól (u mnie nasiona Chia) Piecz około 12 minut w temperaturze 220 stopni (5 minut grzanie od dołu, 5 minut termoobieg i 2 minuty od góry - wtedy wychodzą najlepiej przyrumienione)