BAKŁAŻAN FASZEROWANY PASTĄ Z ORZECHÓW Z GRANATEM Bakłażan faszerowany pastą z orzechów z granatem KATEGORIE Przekąski Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3.29)7 Michał@MilionSmaków Bardzo interesujące połączenie smaków daje wyjątkowo ciekawą przekąskę. Charakterystyczny smak bakłażana został tu połączony z orzechami włoskimi i słodko-cierpkim smakiem granatów. Odrobina przypraw wzbogaca tą gamę o dodatkowe nuty. Każdy zawinięty kawałek jest akurat na dwa kęsy, więc można je jeść również rękami jako szybką przekąskę ;) SKŁADNIKI 1 bakłażan200 g orzechów włoskich3 ząbki czosnku świeżego1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka nasion kolendry100 ml wody1 łyżeczka czerwonego octu winnegoolej z pestek winogron (do smażenia)pół granatu¼ szklanki świeżych liści kolendry PRZYGOTOWANIE Pokrój bakłażana na cienkie plasterki około 3 mm Posól je i odstaw na około pół godziny Wsyp do sporej miski mielone orzechy włoskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendre i kurkumę Zagotuj wodę Mocno wyrób masę, tak żeby składniki się połączyły Dolej wodę i ocet Dokłanie wymieszaj Na patelni rozgrzej olej z pestek winogron Smaż plastry bakłażana aż się przyrumienia (ale nie za dlugo bo będą sztywne) Dodaj do masy pestki granata i posiekaną kolendrę Posmaruj każdy plaster pastą i zwiń je w ruloniki Przełóż na talerze i posyp posiekaną kolendrą i pestkami granatu