BAKŁAŻAN FASZEROWANY PASTĄ Z ORZECHÓW Z GRANATEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.29)
Bardzo interesujące połączenie smaków daje wyjątkowo ciekawą przekąskę. Charakterystyczny smak bakłażana został tu połączony z orzechami włoskimi i słodko-cierpkim smakiem granatów. Odrobina przypraw wzbogaca tą gamę o dodatkowe nuty.
Każdy zawinięty kawałek jest akurat na dwa kęsy, więc można je jeść również rękami jako szybką przekąskę ;)


SKŁADNIKI

bakłażan

200 g orzechów włoskich

3 ząbki czosnku świeżego

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka nasion kolendry

100 ml wody

1 łyżeczka czerwonego octu winnego

olej z pestek winogron (do smażenia)

pół granatu

¼ szklanki świeżych liści kolendry

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój bakłażana na cienkie plasterki około 3 mm
  2. Posól je i odstaw na około pół godziny
  3. Wsyp do sporej miski mielone orzechy włoskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendre i kurkumę
  4. Zagotuj wodę
  5. Mocno wyrób masę, tak żeby składniki się połączyły
  6. Dolej wodę i ocet
  7. Dokłanie wymieszaj
  8. Na patelni rozgrzej olej z pestek winogron
  9. Smaż plastry bakłażana aż się przyrumienia (ale nie za dlugo bo będą sztywne)
  10. Dodaj do masy pestki granata i posiekaną kolendrę
  11. Posmaruj każdy plaster pastą i zwiń je w ruloniki
  12. Przełóż na talerze i posyp posiekaną kolendrą i pestkami granatu


Bakłażan faszerowany pastą z orzechów z granatem Przepis

Bakłażan faszerowany pastą z orzechów z granatem Przepis

Bakłażan faszerowany pastą z orzechów z granatem Przepis