BAKŁAŻAN PO FLORENCKU Bakłażan po florencku KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Kolacje Zapiekanki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.42)6 Kasia@MilionSmaków Pyszna i lekka zapiekanka z bakłażana, mozzarelli i parmezanu z sosem pomidorowym. Uwaga: bakłażan, nazywany również psianką podłużną lub gruszką miłosną uważany jest za afrodyzjak :) SKŁADNIKI 1 bakłażan (nieduży)125 g sera mozzarella60 g sera parmezanu1 cebula (mała)1 ząbek czosnku świeżego200 ml przecieru pomidorowegoszczypta soliszczypta mielonego pieprzu1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżki świeżej bazylii Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 98 4,9% Bialko 6,9g 4,6% Weglow... 5,8g 2,9% Tluszcze 5,4g 9% 100g Na porcję (zmień) kCal 425 21,3% Bialko 29,8g 19,9% Weglow... 25,1g 12,6% Tluszcze 23,5g 39,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Bakłażana umyć, pokroić w podłużne plastry (nie obierać!), lekko posolić i grillować na patelni grillowej. Grillujemy aż pojawią się ciemne paski, pilnując, żeby nie zmiękł za bardzo. W międzyczasie w garnuszku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać drobno pokrojony czosnek a następnie przecier pomidorowy. Doprawić świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz oregano. Smażyć ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć połowę sosu pomidorowego, następnie plastry bakłażana. Nałożyć pozostały sos.Na wierzch położyć ser mozzarella pokrojony w plastry, posypać startym parmezanem i listkami bazylii. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut. Po wyjęciu udekorować listkami świeżej bazylii.