BARSZCZ UKRAIŃSKI Z CIECIERZYCĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Jest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku.
Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy kolor.
Podczas odgrzewania starajcie się nie zagotowywać zupy bo będzie traciła kolor.
Podany czas nie uwzględnia moczenia ciecierzycy (najlepiej moczyć ją przez noc dzień przed gotowaniem).


SKŁADNIKI

3 szt. buraków

pół szklanki suchej ciecierzycy

4 szt. liści laurowych

¼ szt. białej kapusty

4 szt. ziela angielskiego (ziarenka)

marchewka

pietruszka

1 opakowanie natki pietruszki

por

pół selera

50 g liści selera (pół liści z jednego selera)

ziemniak

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki białego octu winnego

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Suche ziarna ciecierzycy zalej ok. 1 l wody i odstaw na 10-12h żeby się namoczyły. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  3. Buraczki umyj, zawiń każdego oddzielnie w folię aluminiową i piecz przez ok. 1h i 20 minut. 
  1. Ciecierzycę wypłucz, zalej świeżą wodą przez godzinę razem z 2 liśćmi laurowymi
  2. W garnku zagotuj ok. 1,8 l wody. 
  3. Wrzuć poszatkowaną kapustę, dodaj 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i szczyptę pieprzu
  4. Następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka, pokrojony w piórka por oraz drobno pokrojone liście selera. Gotuj przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. 
  5. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, dodaj starte na tarce o grubych oczkach buraki oraz ugotowaną ciecierzycę.
  6. Zupę dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, natką pietruszki i octem winnym


Barszcz ukraiński z ciecierzycą Przepis

DODAJ KOMENTARZ