BARSZCZ UKRAIŃSKI Z FASOLA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.66)
Barszcz to jedno z tradycyjnych polskich dań mimo, iż rzeczywiście pochodzi z Ukrainy. Jego cechą charakterystyczną jest to, że zawiera czosnek, którego nie dodaje się do innych rodzajów barszczu.
W Polsce do klasycznego ukraińskiego przepisu dodaje się też fasolę, która sprawia, że danie jest pełniejsze i bardziej sycące.


SKŁADNIKI

200 g buraków

100 g fasoli jaś z puszki

1¼ l bulionu warzywnego

pół szklanki kwasu buraczanego

3 szt. ziemniaków (duże)

marchewka

pietruszka

¼ szt. selera

1 ząbek czosnku świeżego

1 opakowanie koncentratu pomidorowego (małe)

1 łyżka białego cukru

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
28
1,4%
Bialko
1,1g
0,8%
Weglow...
5,2g
2,6%
Tluszcze
0,3g
0,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Buraki zetrzyj na tarce
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę około 1 centymetra, tak samo pokrój pietruszkę, marchewkę i seler
  3. Zagotuj bulion i zalej nim pokrojone warzywa wraz ze startymi burakami
  4. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut
  5. Jak warzywa będą już miękkie wlej kwas buraczany i dodaj odsączoną fasolę z puszki oraz koncentrat pomidorowy
  6. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do zupy
  7. Dopraw solą i pieprzem
  8. Pogotuj jeszcze 10 minut i gotowe


Barszcz ukraiński z fasola Przepis