BARSZCZ Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM Barszcz z białą kiełbasą i jajkiem KATEGORIE Obiady Zupy Kuchnia polska Wielkanoc Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.17)39 Kasia@MilionSmaków Klasyczny polski przepis na barszcz z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem - sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko. Danie jest dość proste do przygotowania a za to cudownie aromatyczne i rozgrzewające. SKŁADNIKI 500 g buraków0,30 szklanki koncentratu barszczu czerwonego4 łyżeczki bulionu warzywnego200 g kiełbasy (koniecznie białej)4 szt. jajek1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnku świeżego2 łyżeczki majerankupieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Buraki obierz, umyj, pokrój w plastry i wrzuć do dużego garnka. Przygotuj 1 litr bulionu i zalej nim buraki.Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, zagotuj po czym gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i gotuj kolejne 20 minut. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo (ok. 10 minut). Widelcem wyjmij z garnka buraki (możesz je wyrzucić), wlej koncentrat barszczu i szklankę wody. Zagotuj.Dodaj miód, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj. Podawaj z kawałkami ugotowanego na twardo jajka.