BARSZCZ Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Klasyczny polski przepis na barszcz z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem - sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko. Danie jest dość proste do przygotowania a za to cudownie aromatyczne i rozgrzewające.


SKŁADNIKI

500 g buraków

0,30 szklanki koncentratu barszczu czerwonego

4 łyżeczki bulionu warzywnego

200 g kiełbasy (koniecznie białej)

4 szt. jajek

1 łyżeczka miodu

1 łyżka soku z cytryny

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżeczki majeranku

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Buraki obierz, umyj, pokrój w plastry i wrzuć do dużego garnka. 
  2. Przygotuj 1 litr bulionu i zalej nim buraki.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, zagotuj po czym gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 
  4. Po tym czasie dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i gotuj kolejne 20 minut. 
  5. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo (ok. 10 minut). 
  6. Widelcem wyjmij z garnka buraki (możesz je wyrzucić), wlej koncentrat barszczu i szklankę wody. Zagotuj.
  7. Dodaj miód, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj. 
  8. Podawaj z kawałkami ugotowanego na twardo jajka


Barszcz z białą kiełbasą i jajkiem Przepis

Barszcz z białą kiełbasą i jajkiem Przepis