BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWO-LIMONKOWE Bezglutenowe ciasto czekoladowo-limonkowe KATEGORIE Słodkości Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 2.75)2 Beata@MilionSmaków Czekolada, migdały i limonka - tak można w skrócie scharakteryzować ten przepyszny deser. Ciasto jest bez mąki, którą zastępują mielone migdały, za to z konkretną ilością jajek i oczywiście gorzką czekoladą z wspaniale kontrastującym limonkowym posmakiem. Przepis niezastąpionej przy ciastach czekoladowych Nigelli Lawson. SKŁADNIKI 150 g czekolady ciemnej 70-85% (gorzkiej)150 g masła (miękkiego)6 szt. jajek100 g migdałów (zmielonych)200 g białego cukru4 łyżeczki kakao ciemnego2 łyżki soku z limonki1 łyżeczka skórki z limonkicukier puder (opcjonalnie do posypania) PRZYGOTOWANIE Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym odstawić do przestygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ubić jajka z cukrem, aż ich objętość zwiększy się prawie trzykrotnie. Wymieszać mielone migdały z kakaem i dodać do ubitych jajek. Następnie wlać przestudzoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę i sok z limonki i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut (ciasto stężeje na powierzchni, a w środku będzie dosyć miękkie). Po ostudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Nie jest to konieczne, gdyż ciasto samo w sobie jest idealne. Do zdjęć udekorowałam je kilkoma pistacjami.