BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWO-LIMONKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Czekolada, migdały i limonka - tak można w skrócie scharakteryzować ten przepyszny deser. Ciasto jest bez mąki, którą zastępują mielone migdały, za to z konkretną ilością jajek i oczywiście gorzką czekoladą z wspaniale kontrastującym limonkowym posmakiem.
Przepis niezastąpionej przy ciastach czekoladowych Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI

150 g czekolady ciemnej 70-85% (gorzkiej)

150 g masła (miękkiego)

6 szt. jajek

100 g migdałów (zmielonych)

200 g białego cukru

4 łyżeczki kakao ciemnego

2 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka skórki z limonki

cukier puder (opcjonalnie do posypania)

PRZYGOTOWANIE

  1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym odstawić do przestygnięcia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ubić jajka z cukrem, aż ich objętość zwiększy się prawie trzykrotnie.
  4. Wymieszać mielone migdały z kakaem i dodać do ubitych jajek.
  5. Następnie wlać przestudzoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać.
  6. Na koniec dodać skórkę i sok z limonki i wymieszać.
  7. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut (ciasto stężeje na powierzchni, a w środku będzie dosyć miękkie).
  8. Po ostudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Nie jest to konieczne, gdyż ciasto samo w sobie jest idealne. Do zdjęć udekorowałam je kilkoma pistacjami.


Bezglutenowe ciasto czekoladowo-limonkowe Przepis

Bezglutenowe ciasto czekoladowo-limonkowe Przepis

Bezglutenowe ciasto czekoladowo-limonkowe Przepis