BEZGLUTENOWE CIASTO Z GRUSZKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Lekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu oka.


SKŁADNIKI

45 g mąki kasztanowej

40 g migdałów (zmielonych)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka kakao ciemnego

2 szt. jajek

2 łyżki syropu klonowego

200 g gruszek świeżych

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
173
8,7%
Bialko
6,3g
4,2%
Weglow...
19,8g
9,9%
Tluszcze
8g
13,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąki, sodę, cynamon i kakao mieszamy w miseczce.
  2. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, następnie dodać jajka oraz syrop klonowy i wszystko razem wymieszać.
  3. Dodać wcześniej połączone suche składniki i wymieszać.
  4.  Formę do pieczenia w kształcie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć do niej ciasto.
  5. Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg przez około 40 minut.


Bezglutenowe ciasto z gruszkami Przepis

Bezglutenowe ciasto z gruszkami Przepis