BEZGLUTENOWE CIASTO Z GRUSZKAMI Bezglutenowe ciasto z gruszkami KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.5)4 Beata@MilionSmaków Lekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu oka. SKŁADNIKI 45 g mąki kasztanowej40 g migdałów (zmielonych)1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżka kakao ciemnego2 szt. jajek2 łyżki syropu klonowego200 g gruszek świeżych Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 173 8,7% Bialko 6,3g 4,2% Weglow... 19,8g 9,9% Tluszcze 8g 13,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 96 4,8% Bialko 3,5g 2,3% Weglow... 11g 5,5% Tluszcze 4,4g 7,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mąki, sodę, cynamon i kakao mieszamy w miseczce.Gruszki obrać, pokroić w kostkę, następnie dodać jajka oraz syrop klonowy i wszystko razem wymieszać.Dodać wcześniej połączone suche składniki i wymieszać. Formę do pieczenia w kształcie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć do niej ciasto.Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg przez około 40 minut.