BEZOWY TORT DACQUOISE Z DAKTYLAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 160 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Przepyszny torcik zainspirowany słynnym ciastem z cukierni Sowy z dodatkiem daktyli, orzechów i kajmaku; dla niektórych lepszy od pierwowzoru. Mimo, że dosyć czasochłonny (najlepiej rozłożyć przygotowania na 2 dni) i "ciężki w obsłudze" (krojenie), późniejsze doznania smakowe zrekompensują trudności techniczne. Ciasto grzechu warte!

Przepis pochodzi z bloga: margarytka.blogspot.com


SKŁADNIKI

Beza

6 szt. białek jajek

300 g cukru

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka białego octu winnego

8 szt. daktyli suszonych

szczypta soli

Krem

250 g sera mascarpone

300 ml śmietany kremówki 36%

150 g kajmaku

pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych)

10 szt. daktyli suszonych

kakao ciemne (do dekoracji)

daktyle suszone (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE

  1. Od dna tortownicy o średnicy około 25 cm odrysować na papierze dwa koła i ułożyć na blaszkach do pieczenia.
  2. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni w pozycji termoobieg.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ocet, a następnie wsypywać po łyżeczce cukru (wymieszany biały z brązowym) cały czas miksując aż cały cukier znajdzie się w misce, a masa będzie błyszcząca.
  5. Dodać daktyle, wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany wcześniej papier.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140-150 stopni i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i zostawić na noc do wystygnięcia.
  7. Orzechy i daktyle do kremu posiekać na małe kawałki.
  8. Wymieszać serek mascarpone i kajmak na gładką masę.
  9. W drugiej misce ubić śmietanę.
  10. Obie masy delikatnie połączyć dodając śmietanę do masy serowo-kajmakowej (nie odwrotnie).
  11. Dodać posiekane bakalie i wymieszać.
  12. Na jednym krążku bezy rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Posypać na wierzchu kakao i udekorować daktylami.
  13. Najlepiej podawać od razu. Można przechowywać w lodówce, ale nie za długo.


Bezowy tort dacquoise z daktylami Przepis

Bezowy tort dacquoise z daktylami Przepis

Bezowy tort dacquoise z daktylami Przepis

Bezowy tort dacquoise z daktylami Przepis

DODAJ KOMENTARZ