BEZY Z CUKREM TRZCINOWYM


KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.62)
To w zasadzie jest przepis na klasyczne bezy ale z użyciem ciemnego cukru trzcinowego. Bezy robione z takich składników robią się ciemne, ale są tak samo dobre jak te tradycyjne.
Czasami taki kolor sprawdzi się lepiej w daniach gdzie bezy są dodatkiem - cukier trzcinowy nadaje tez im specyficzny posmak.


SKŁADNIKI

4 szt. białek jajek

szczypta soli

1 łyżeczka białego octu winnego

200 g cukru trzcinowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
252
12,6%
Bialko
4,4g
3%
Weglow...
57,8g
28,9%
Tluszcze
0,1g
0,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekanik do 180 stopni.
  2. Zimne (koniecznie) białka wlej do miski i dodaj szczyptę soli.
  3. Ubij mikserem na sztywną pianę.
  4. Zmniejsz nieco obroty miksera i dodaj ocet.
  5. Dodawaj po łyżeczce cukru cały czas miskując az dokładnie wymiesza się z białkiem i powstanie gęsta błyszcząca masa.
  6. Przełóż masę łyżką na blachę z papierem do pieczenia (wielkość bezy zależy od Twoich upodobań, ja robię takie wielkości pięści).
  7. Piecz w termoobiegu 5 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
  8. W tej temperaturze trzymaj około 90 minut.
  9. Bezy powinny się suszyć minimum godzinę powoli - najlepiej lekko otworzyć piekarnik i zostawić je na kilka godzin (np na noc).


Bezy z cukrem trzcinowym Przepis

Bezy z cukrem trzcinowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ