BLINY GRYCZANE Z MASŁEM I BITĄ ŚMIETANĄ Bliny gryczane z masłem i bitą śmietaną KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia rosyjska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 310 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.83)3 Michał@MilionSmaków Bliny gryczane to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Mąka gryczana jest uboga w gluten, więc bliny szybko stają się suche. Stąd też podawane są często polane śmietaną, konfiturami, czy roztopionym masłem z dodatkiem bitej śmietany - jak w tym przepisie. Istnieje kilka wersji przepisu na bliny gryczane, mniej lub bardziej czasochłonnych. Ten należy do tych drugich i pochodzi z książki Kuchnia Rosyjska wydanej przez wydawnictwo TEN w 1989 roku. SKŁADNIKI Ciasto500 g mąki gryczanej250 ml mleka 2%3 szt. jajek175 g masła40 g drożdży (świeżych)350 ml wody (letniej)1 łyżeczka soliPolewa100 g masła200 ml śmietany kremówki 36% Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 274 13,7% Bialko 4g 2,7% Weglow... 23,2g 11,6% Tluszcze 18,4g 30,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 1232 61,6% Bialko 18,2g 12,1% Weglow... 104,4g 52,2% Tluszcze 82,9g 138,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ciasto:Rozpuścić drożdże w wodzie.Przesiać przez sitko 350 gram mąki i wyrobić z drożdżamiPrzelać do dużej miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięciaPosolić, dodać resztę mąki, łyżkę masła i 2 żółtka. Wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinęDo ciasta wlać wrzące mleko i ponownie wyrobić. Odstawić na 1,5 godzinyUbić na sztywną pianę białka z 3 jajek i wymieszać z ciastem. Odstawić na 30 minutRoztopić masło i zlać z patelni do osobnego naczyniaPatelnię smarować cienko roztopionym masłem i szybko nalewać ciasto aż uformuje się placek o grubości około pół centymetraSmażyć około 2 minut z każdej strony (aż się przyrumieni)Polewa:Roztopić masło na patelni (można dosłodzić jeśli ktoś woli wersję na słodko)Śmietanę ubić aż będzie całkiem sztywna