BOEUF AU BLEU - WOŁOWINA W SOSIE SEROWYM NA NIEBIESKO Boeuf au bleu - Wołowina w sosie serowym na niebiesko KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia francuska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.08)12 Michał@MilionSmaków To danie z kuchni francuskiej które chciałem zrobić od bardzo dawna. Łączy w sobie zalety idealnego steku i dobrej pieczeni. Mało przypraw pozwala czuć pełen aromat mięsa. Do tego sos z sera z niebieską pleśnią, który doskonale pasuje do mięsa i czerwonego wina. SKŁADNIKI 500 g ligawy wołowej (Polędwicy, rostbefu lub ligawy - jak tutaj)300 g sera rokpol (np. lazur)3 łyżki śmietany kremówki 36%3 łyżki oliwy z oliweksól (gruboziarnista)pieprz czarny mielony (świeżo zmielony) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 277 13,9% Bialko 19,6g 13% Weglow... 0,3g 0,1% Tluszcze 21,9g 36,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 1239 61,9% Bialko 87,4g 58,2% Weglow... 1,2g 0,6% Tluszcze 97,7g 162,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Natrzeć mięso oliwą i pieprzemRozgrzać patelnię i włożyć wołowinęObsmażyć przez minutę z każdej strony, tak żeby mięso się ścięło na zewnątrz. Powinno wyglądać jak na zdjęciu: Rozgrzać piekarnik do 150 stopni i wstawić mięso w naczyniu żaroodpornym bez przykryciaPiec około 40 minut (jeśli chcemy żeby zostało różowe w środku, jeśli nie to 15 minut dłużej)W międzyczasie do garnka włożyć pocięty na małe kawałki ser (tak z 15 minut przed końcem pieczenia wołowiny)Podgrzewać na małym ogniu aż ser się rozpuściMieszać dodając śmietanę aż połączy się z serem i powstanie sosPo wyjęciu mięsa z piekarnika pociąć je ostrym nożem na pół centymetrowe plasterkiPodawać polane sosem z dobrym winem