BROKUŁY ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym KATEGORIE Obiady Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.79)148 Michał@MilionSmaków Dość prosty przepis na ciekawe danie. Brokuły zapieczone pod sosem beszamelowym z dodatkiem sera, żeby dodać daniu wyrazistości. Brokuły zachowują swoją soczystość a ser i beszamel tworzą chrupiącą warstwę na wierzchu. SKŁADNIKI 1 brokuł1 łyżeczka białego cukru100 g sera żółtego2 łyżki masła1 ząbek czosnku świeżego2 łyżki mąki pszennej1 szklanka mleka 2%2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 88 4,4% Bialko 5,1g 3,4% Weglow... 7,5g 3,8% Tluszcze 4,7g 7,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 244 12,2% Bialko 14g 9,3% Weglow... 20,8g 10,4% Tluszcze 13,1g 21,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pokrój brokuła na różyczki i dobrze go umyj Zagotuj wodę z łyżeczką cukru Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach Włóż brokuła i gotuj przez 5 minut (będzie jeszcze trochę twardy) Natrzyj dno naczynia żaroodpornego masłem i ułóż odcedzone brokuły Rozpuść masło na patelni Dodaj pokrojony w plasterki czosnek Wsyp mąkę i szybko i dokładnie wymieszaj Podgrzewaj przez około minutę lub dwie aż powstanie dość gęsta masa Powoli wlewaj mleko ciągle mieszając Jak wlejesz całe dodaj gałkę muszkatołową Gotuj mieszając aż zgęstnieje Dodaj połowę startego sera i dokładnie wymieszaj Zalej brokuły sosem i posyp serem Piecz około 30 minut w 180 stopniach w termoobiegu z pokrywką Na koniec możesz zdjąć pokrywkę, żeby ser na wierzchu się lepiej przypiekł