BRUKSELKA GOTOWANA
Brukselka gotowana
Nie wszyscy za nią przepadają ale ja jestem wielką fanką tych małych, zielonych kapustek. Brukselka wraca do łask w wielu polskich domach i bardzo dobrze bo to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Dobrze zrobiona nie będzie ani gorzka, ani twarda.
Nieodłącznym towarzystwem dla gotowanej brukselki jest podsmażona na masełku, lekko chrupiąca tarta bułka. Ta z kolei do najzdrowszych nie należy ale naprawdę nie mogłam się powstrzymać... ;)
Brukselka będzie dobrze pasować do wszelkich dań mięsnych ale również do sadzonego jajka z ziemniaczkami.
400 g brukselki
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka białego cukru
1 łyżka masła
1½ łyżki bułki tartej
Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
58
2,9%
Bialko
3,7g
2,5%
Weglow...
5,5g
2,8%
Tluszcze
2,4g
3,9%
100g
Na porcję (zmień)
kCal
125
6,2%
Bialko
8g
5,3%
Weglow...
11,9g
5,9%
Tluszcze
5,1g
8,4%
1 Serving
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal