BRUKSELKA GOTOWANA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Nie wszyscy za nią przepadają ale ja jestem wielką fanką tych małych, zielonych kapustek. Brukselka wraca do łask w wielu polskich domach i bardzo dobrze bo to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Dobrze zrobiona nie będzie ani gorzka, ani twarda.
Nieodłącznym towarzystwem dla gotowanej brukselki jest podsmażona na masełku, lekko chrupiąca tarta bułka. Ta z kolei do najzdrowszych nie należy ale naprawdę nie mogłam się powstrzymać... ;)
Brukselka będzie dobrze pasować do wszelkich dań mięsnych ale również do sadzonego jajka z ziemniaczkami.


SKŁADNIKI

400 g brukselki

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka białego cukru

1 łyżka masła

1½ łyżki bułki tartej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
58
2,9%
Bialko
3,7g
2,5%
Weglow...
5,5g
2,8%
Tluszcze
2,4g
3,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem (dzięki niemu nie będzie gorzka).
  2. Brukselki obierz z wierzchnich przywiędłych liści i dokładnie umyj.
  3. Gdy woda zacznie się gotować wrzuć brukselki do wrzątku i gotuj przez około 8 minut (jeżeli są duże to nieco dłużej). Staraj się nie gotować dłużej niż jest to konieczne. 
  4. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą i podsmażaj aż się przyrumieni. 
  5. Brukselkę wyjmij z wody, polej bułką tartą i podawaj od razu.


Brukselka gotowana Przepis