BRUKSELKA Z JAJKIEM SADZONYM Brukselka z jajkiem sadzonym KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.72)20 Kasia@MilionSmaków Znudzeni kanapkami na śniadanie? Na naszym blogu znajdziecie sporo pomysłów jak kulinarnie urozmaicić poranek. Jednym z nich jest podsmażona na patelni brukselka z dodatkiem cebulki podana z sadzonym jajem. Takie śniadanie zapewnia ogromną porcję wartości odżywczych gdyż brukselka bogata jest w całą masę witamin i minerałów, wzmacnia naszą odporność a do tego jest niskokaloryczna. SKŁADNIKI 200 g brukselki1 cebula (niewielka)1 jajko1½ łyżki masłaszczypta soliszczypta mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 70 3,5% Bialko 4g 2,7% Weglow... 3g 1,5% Tluszcze 4,7g 7,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 292 14,6% Bialko 16,6g 11,1% Weglow... 12,4g 6,2% Tluszcze 19,5g 32,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Brukselkę obierz z wierzchnich liści i pokrój w cienkie paseczki, grube środki wyrzuć. Warzywa przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i zostaw na kilka minut. Na średniej wielkości patelni rozgrzej łyżkę masła, na małej patelni - pół łyżki masła. Na średnią patelnię wrzuć brukselkę i smaż przez około 8 minut mieszając od czasu do czasu.Cebulę drobno pokrój i dodaj w międzyczasie do smażącej się brukselki. Na małą patelnię wbij jajo (moje ze zdjęcia miało dwa żółtka ale to zupełny przypadek :) ), dodaj odrobinę soli i smaż aż zetnie się od spodu, nie przewracaj. Brukselkę dopraw solą i pieprzem, wyłóż na talerz a na wierzchu ułóż usmażone jajko.