BRUKSELKA Z JAJKIEM SADZONYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.7)
Znudzeni kanapkami na śniadanie? Na naszym blogu znajdziecie sporo pomysłów jak kulinarnie urozmaicić poranek. Jednym z nich jest podsmażona na patelni brukselka z dodatkiem cebulki podana z sadzonym jajem. Takie śniadanie zapewnia ogromną porcję wartości odżywczych gdyż brukselka bogata jest w całą masę witamin i minerałów, wzmacnia naszą odporność a do tego jest niskokaloryczna.


SKŁADNIKI

200 g brukselki

cebula (niewielka)

jajko

1½ łyżki masła

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
70
3,5%
Bialko
4g
2,7%
Weglow...
3g
1,5%
Tluszcze
4,7g
7,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Brukselkę obierz z wierzchnich liści i pokrój w cienkie paseczki, grube środki wyrzuć. 
  2. Warzywa przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i zostaw na kilka minut. 
  3. Na średniej wielkości patelni rozgrzej łyżkę masła, na małej patelni - pół łyżki masła. 
  4. Na średnią patelnię wrzuć brukselkę i smaż przez około 8 minut mieszając od czasu do czasu.
  5. Cebulę drobno pokrój i dodaj w międzyczasie do smażącej się brukselki. 
  6. Na małą patelnię wbij jajo (moje ze zdjęcia miało dwa żółtka ale to zupełny przypadek :) ), dodaj odrobinę soli i smaż aż zetnie się od spodu, nie przewracaj. 
  7. Brukselkę dopraw solą i pieprzem, wyłóż na talerz a na wierzchu ułóż usmażone jajko.


Brukselka z jajkiem sadzonym Przepis

Brukselka z jajkiem sadzonym Przepis

DODAJ KOMENTARZ