BRUSCHETTA Z SEREM MANCHEGO I CZARNĄ BAZYLIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Bruschetta, czyli klasyczna przekąska kuchni włoskiej często pojawia się u mnie właśnie jako śniadanie.
Dzisiejsza jest w wersji międzynarodowej - przepis z kuchni włoskiej, hiszpański ser manchego, amerykańska bazylia dark opal i polskie pomidory.
Dzięki nieco innemu smakowi bazylii oraz wyraźnej ostrej nucie owczego sera to danie nabiera innego charakteru ;)


SKŁADNIKI

bagietka razowa

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki świeżej czarnej bazylii

50 g sera manchego

2 szczypty mielonego pieprzu

pomidor

2 szczypty soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Przetnij bagietkę na pół i skrop oliwą
  2. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni
  3. Włóż pieczywo i piecz około 15 minut aż będzie chrupiące i przyrumienione na wierzchu
  4. Pokrój pomidory i ser manchego w drobną kostkę
  5. Przełóż do miski
  6. Posól, dodaj pieprz i wymieszaj
  7. Obierz ząbek czosnku i wetrzyj go w gorące bagietki
  8. Ułóż na nich pomidory z serem i wstaw je na chwilę do ciepłego piekarnika
  9. Posyp drobno posiekanymi liścmi czarnej bazylii


Bruschetta z serem manchego i czarną bazylią Przepis

Bruschetta z serem manchego i czarną bazylią Przepis

DODAJ KOMENTARZ