BUŁECZKI ORKISZOWE Z FIGAMI


KATEGORIE
Śniadania
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pieczywo wypiekane w domu to potrójna frajda - smak, unoszący się w domu zapach oraz sama świadomość, że ta pyszna bułeczka nie została przyniesiona z piekarni tylko przygotowana we własnej kuchni. Kiedy zapowiada się leniwy weekend warto rozpocząć go w ten właśnie sposób :)
Poniżej przepis na pożywne i zdrowe wilgotne bułeczki na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem suszonych fig. Gdy wyjmiesz je z pieca wystarczy już tylko masło i dobra kawa.


SKŁADNIKI

260 g mąki orkiszowej

130 g mąki pszennej

6 łyżek płatków owsianych

50 g fig (suszonych)

100 ml mleka 2%

250 ml wody (ciepłej)

20 g drożdży

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
190
9,5%
Bialko
6,9g
4,6%
Weglow...
34,9g
17,5%
Tluszcze
1,6g
2,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Ciasto przygotowywałam wieczorem a bułeczki piekłam następnego dnia rano. Jeżeli jednak lubicie wczesne pobudki to z całością wyrobicie się jednego dnia :)

  1. Drożdże wymieszaj w szklance z 3 łyżkami ciepłej wody i odstaw na około 10 minut.
  2. Suszone figi namocz w wodzie.
  3. Z wszystkich składników wyrób ręką ciasto. Jeżeli wyrabiasz ciasto wieczorem na następny dzień, przykryj je ściereczką i odstaw. Jeżeli chcesz piec tego samego dnia - poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Z ciasta uformuj 8 okrągłych bułeczek. Ułóż je na blasze i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  7. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez około 20 minut.


Bułeczki orkiszowe z figami Przepis

Bułeczki orkiszowe z figami Przepis

Bułeczki orkiszowe z figami Przepis

DODAJ KOMENTARZ