BUŁECZKI OWSIANE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 2.67)
Pyszne, aromatyczne irlandzkie bułeczki to doskonały pomysł na idealne śniadanie (najlepiej do łóżka:)). Ich zaletą jest nie tylko łatwość wykonania, ale też krótki czas realizacji. Najlepsze są jeszcze ciepłe, posmarowane świeżym masełkiem. Ich unoszący się wtedy w całym domu zapach potrafi postawić na nogi niejednego śpiocha.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI

400 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych, plus dodatkowo 2 łyżeczki)

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki sody oczyszczonej

300 ml piwa ciemnego (np. Guinness)

150 ml maślanki (lub kefiru)

4 łyżki oleju roślinnego (np. arachidowego)

4 łyżki miodu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
230
11,5%
Bialko
6,4g
4,3%
Weglow...
36,6g
18,3%
Tluszcze
5,2g
8,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
  2. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól i sodę.
  3. Do drugiego naczynia wlać piwo, maślankę, olej oraz miód i wymieszać.
  4. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać drewnianą łyżką.
  5. Na blaszce układać małe garście ciasta o średnicy około 7 cm.
  6. Posypać bułki pozostałymi 2 łyżeczkami płatków owsianych i włożyć do piekarnika na 15 minut.
  7. Podawać jeszcze ciepłe lub lekko wystudzone.


Bułeczki owsiane Przepis

Bułeczki owsiane Przepis

Bułeczki owsiane Przepis

DODAJ KOMENTARZ