CALDO VERDE - ZIELONA ZUPA Z JARMUŻEM Caldo verde - zielona zupa z jarmużem KATEGORIE Obiady Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)3 Michał@MilionSmaków Caldo verde to tradycyjna zupa portugalska, która wywodzi się z prowincji Minho i była podawana przede wszystkim na ważnych uroczystościach takich jak święta, wesela i urodziny. Dziś jest to bardzo popularne danie nie tylko w całej Portugalii ale też w USA. W mojej wersji kapusta została zastąpiona jarmużem, który wzbogaca ją o wiele cennych witamin i minerałów takich jak: A, K, C, wapń i żelazo oraz o całą gamę fitoskładników. SKŁADNIKI 100 g jarmużu250 g ziemniaków2 l bulionu warzywnego2 ząbki czosnku świeżego1 marchewka100 g kiełbasy chorizo1 łyżeczka nasion kolendry (mielonej)1 łyżka koperkupieprz czarny mielonysól1 łyżka koncentratu pomidorowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 32 1,6% Bialko 1,5g 1% Weglow... 2,4g 1,2% Tluszcze 1,8g 3% 100g Na porcję (zmień) kCal 202 10,1% Bialko 9,4g 6,3% Weglow... 15,2g 7,6% Tluszcze 11,5g 19,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zagotuj bulionDodaj do niego pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i posiekany w plasterki czosnekGotuj około 15 minut aż ziemniaki lekko zmięknąDodaj posiekany jarmuż (twarde części łodyg lepiej wyrzucić) i koncentrat pomidorowyPrzyprawić kolendrą, koperkiem, oraz solą i pieprzemGotuj około 10 minutNa patelni podsmaż chorizo pokrojone w plasterkiZawartość patelni dodaj do zupyGotuj około 5 minutZupa idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem