CALDO VERDE - ZIELONA ZUPA Z JARMUŻEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Caldo verde to tradycyjna zupa portugalska, która wywodzi się z prowincji Minho i była podawana przede wszystkim na ważnych uroczystościach takich jak święta, wesela i urodziny.
Dziś jest to bardzo popularne danie nie tylko w całej Portugalii ale też w USA.
W mojej wersji kapusta została zastąpiona jarmużem, który wzbogaca ją o wiele cennych witamin i minerałów takich jak: A, K, C, wapń i żelazo oraz o całą gamę fitoskładników.


SKŁADNIKI

100 g jarmużu

250 g ziemniaków

2 l bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku świeżego

marchewka

100 g kiełbasy chorizo

1 łyżeczka nasion kolendry (mielonej)

1 łyżka koperku

pieprz czarny mielony

sól

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
32
1,6%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
2,4g
1,2%
Tluszcze
1,8g
3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj bulion
  2. Dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i posiekany w plasterki czosnek
  3. Gotuj około 15 minut aż ziemniaki lekko zmiękną
  4. Dodaj posiekany jarmuż (twarde części łodyg lepiej wyrzucić) i koncentrat pomidorowy
  5. Przyprawić kolendrą, koperkiem, oraz solą i pieprzem
  6. Gotuj około 10 minut
  7. Na patelni podsmaż chorizo pokrojone w plasterki
  8. Zawartość patelni dodaj do zupy
  9. Gotuj około 5 minut
  10. Zupa idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem


Caldo verde - zielona zupa z jarmużem Przepis

Caldo verde - zielona zupa z jarmużem Przepis