CAMPUS TOAST
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Nazwa dania pochodzi od restauracji Campus w niemieckiej miejscowości Verl. Kiedy trafiłem tam pierwszy raz byłem zaskoczony jak dobrze można zjeść w tak małym mieście.
To flagowe danie tej restauracji - zrekonstruowane z pamięci.


SKŁADNIKI

200 g polędwicy wieprzowej

1 kromka chleba tostowego

3 szt. pieczarek

1 łyżka masła

150 g sera żółtego

200 g ziemniaków

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
184
9,2%
Bialko
12,7g
8,4%
Weglow...
7,2g
3,6%
Tluszcze
11,5g
19,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na łódeczki
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
  3. Ziemniaki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 30 minut (najlepiej nakłuć i sprawdzić czy są już dobre)
  4. Polędwicę kroimy na takie kawałki, żeby dało się je ułożyć na toście
  5. Delikatnie ją rozbijamy i nacieramy solą i pieprzem
  6. Na patelni rozpuszczamy pół łyżki masła
  7. Smażymy polędwicę około 5 minut z każdej strony
  8. Kromkę chleba tostowego smarujemy masłem
  9. Pieczarki kroimy w plasterki
  10. W naczyniu żaroodpornym (lub patelni do piekarnika) układamy chleb tostowy
  11. Kładziemy na nią połowę pieczarek
  12. Na pieczarkach kładziemy polędwicę a na niej znowu pieczarki
  13. Obok "tosta" wsypujemy upieczone ziemniaczki
  14. Wszystko posypujemy startym serem
  15. Całość wkładamy do piekarnika (150 stopni termoobieg) i nie przykrywamy
  16. Pieczemy aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni
  17. Podajemy tak jak się piekło - bez przekładania na talerz


Campus toast Przepis

Campus toast Przepis

Campus toast Przepis

DODAJ KOMENTARZ