CANNELLONI Z CUKINIĄ I RICOTTĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.64)
Włoska klasyka w nieco zmodyfikowanym, lżejszym wydaniu. Zamiast klasycznego sosu bolońskiego przygotowałam farsz z startej cukinii na bazie puszystego sera ricotta. Całość zapiekłam z sosie pomidorowym. Wyszło lekko, smacznie i aromatycznie :)


SKŁADNIKI

250 g makaronu cannelloni

Nadzienie

1 kg cukinii

500 g sera ricotta

100 g sera parmezanu

sól

pieprz czarny mielony

gałka muszkatołowa mielona

Sos

1 szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej naturalnego)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżka suszonego oregano

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
122
6,1%
Bialko
6,3g
4,2%
Weglow...
11,3g
5,6%
Tluszcze
5,7g
9,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na początek przygotuj sos zgodnie z przepisem na Sos pomidorowy podstawowy.
  2. Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Dodaj ser ricotta i starty parmezan.
  4. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  6. Surowy makaron cannelloni nadziej przygotowaną masą. 
  7. Rurki układaj w zamykanym naczyniu żaroodpornym, na koniec polej danie przygotowanym sosem pomidorowym. 
  8. Zamknięte naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. 


Cannelloni z cukinią i ricottą Przepis

Cannelloni z cukinią i ricottą Przepis