CANNELLONI Z DYNIĄ I PIECZARKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Makaron cannelloni to świetna baza dla ogromnej ilości różnych kompozycji nadzienia.
Dziś wersja wegetariańska z wykorzysytaniem sezonu na dynię. Dynia bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami, więc nadzienie jest proste i smaczne.
Do tego dobrze przyprawiony sos pomidorowy i mamy całe danie.


SKŁADNIKI

Sos

cebula

3 ząbki czosnku świeżego

pół papryki Cayenne

2 łyżki masła klarowanego

2 opakowania pomidorów w puszce

1 łyżka cukru

1½ łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka suszonej bazylii

pół łyżeczki soli

Nadzienie

300 g dyni

300 g pieczarek

2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej

1 opakowanie sera ricotta

1 łyżeczka tymianku suszonego

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 szczypty imbiru mielonego

1 ząbek czosnku świeżego

2 szczypty soli

1 opakowanie makaronu cannelloni

PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj cebulę i czosnek
  2. Potnij papryczkę cayenne w plasterki (usuń pestki)
  3. Na patelni rozpuść masło klarowane
  4. Wrzuć posiekane warzywa
  5. Smaż około 5 minut az cebula się zeszkli
  6. Wlej pomidory z puszki i zagotuj
  7. Dodaj cukier, sok z cytryny, bazylię oraz sól
  8. Duś około 10 minut aż sos trochę odparuje
  9. Dynię zetrzyj na dużych oczkach tarki
  10. Posiekaj pieczarki i czosnek
  11. Rozgrzej masło klarowane na patelni
  12. Wrzuc czosnek i po około dwóch minutach jak się zeszkli dodaj dynię i pieczarki
  13. Posyp gałką muszkatołową
  14. Podsmażaj około 10 minut aż odparuje woda
  15. Przełóż nadzienie do miski
  16. Dodaj ricottę, tymianek, sól i pieprz oraz imbir
  17. Dokładnie wymieszaj
  18. Wlej trochę sosu pomidorowego na dno naczynia żaroodpornego
  19. Nakładaj farsz do cannelloni i układaj je w naczyniu
  20. Na koniec zalej je resztą sosu pomidorowego
  21. Piecz około 45 minut w zamkniętym naczyniu w termoobiegu w 180 stopniach


Cannelloni z dynią i pieczarkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ