CANNELLONI Z SOCZEWICĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I SOSEM BESZAMELOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 1.25)
Cannelloni w mojej kuchni pojawia się dość rzadko i zazwyczaj w kilku standardowych wariantach. Z drugiej strony soczewica ostatnio gości coraz częściej na moim stole.
Szukając do czego jeszcze może pasować soczewica poza daniami kuchni azjatyckiej trafiłem na cannelloni.
Danie wyszło lepiej niż się spodziewałem - połączenie warzyw i makaronu, oraz sosu beszamelowego daje naprawdę ciekawy efekt ;)


SKŁADNIKI

pół opakowania makaronu cannelloni

pół szklanki kaszy gryczanej

1 szklanka suchej zielonej soczewicy

cebula

2 szt. marchewek

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki sosu Sriracha

1 łyżeczka tymianku suszonego

1 łyżka mielonego lnu

sól

pieprz czarny mielony

Sos

3 łyżki mąki pszennej

4 łyżki masła

500 ml mleka 2%

szczypta soli

2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę i soczewicę zalać wodą i zostawić na minimum pół godziny
  2. Cebulę i marchewkę pokroić w plasterki
  3. Dodać do kaszy i soczewicy i zalać wodą tak, żeby przykrywała całość
  4. Gotować na małym ogniu 25 minut
  5. Odsączyć wodę i całość dokładnie zmiksować blenderem
  6. Dodać sos Sriracha, len i tymianek oraz przeciśnięty przez prasę czosnek
  7. Dokładnie wymieszać łyżką
  8. Teraz możemy przygotować sos
  9. W rondelku rozpuścić masło
  10. Dosypać mąkę i smażyć około 2 minut cały czas mieszając
  11. Nie przestając mieszać powoli dolewać mleko, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję
  12. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut
  13. Doprawić solą i gałką muszkatołową i dobrze wymieszać
  14. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić trochę sosu
  15. Włożyć farsz do cannelloni - najłatwiej palcami ;) i układać w naczyniu żaroodpornym warstwami
  16. Całość zalać sosem beszamelowym
  17. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (w termoobiegu)


Cannelloni z soczewicą, kaszą gryczaną i sosem beszamelowym Przepis

Cannelloni z soczewicą, kaszą gryczaną i sosem beszamelowym Przepis

Cannelloni z soczewicą, kaszą gryczaną i sosem beszamelowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ