CANNELLONI ZE SZPINAKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 65 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Potrawa z kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej. Klasyczny farsz mięsny zastąpiłam nadzieniem szpinakowo-twarogowym, które dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej nabiera wyrazistego smaku. Wbrew pozorom przygotowanie dania jest dosyć proste i nie zabiera dużo czasu.


SKŁADNIKI

400 g szpinaku mrożonego

100 g twarogu półtłustego

żółtko

1½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

12 szt. makaronu cannelloni

4 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka przecieru pomidorowego

125 g sera mozzarella

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

szczypta ziół prowansalskich

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
166
8,3%
Bialko
7,5g
5%
Weglow...
13,2g
6,6%
Tluszcze
9,5g
15,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć. Wymieszać z pokrojonym twarożkiem, żółtkiem, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  2. Napełnić rurki cannelloni masą szpinakową.
  3. Wymieszać przecier pomidorowy z oliwą, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wylać część na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać danie.
  4. Wyłożyć na wierzch rurki cannelloni i polać resztą sosu.
  5. Pokroić mozzarellę w cienkie plasterki i położyć na cannelloni.
  6. Zamknąć pokrywę naczynia i piec w temperaturze 200°C w pozycji ogrzewanie góra-dół przez 35 minut ( jeśli mamy naczynie typu Tupperware Ultra Pro pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, jeśli zwykłe żaroodporne kładziemy do nienagrzanego piekarnika i czas pieczenia trochę się wydłuży). Po tym czasie można zdjąć pokrywę naczynia i zostawić w piekarniku jeszcze około 10 minut, aby wierzch zrobił się chrupiący.


Cannelloni ze szpinakiem Przepis

Cannelloni ze szpinakiem Przepis

Cannelloni ze szpinakiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ