CEBULOWY CHLEB PEŁNOZIARNISTY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kolejny odcinek pieczenia chleba. Można się w to naprawdę wkręcić bo sama świadomość, że bochenek przygotowany został w domu sprawia, że smakuje on dwa razy lepiej niż kupiony w piekarni. Tym razem za drugim podejściem udało mi się przygotować chleb pełnoziarnisty, który spełnił moje oczekiwania. Tak jak poprzednio, chleb wyrabiam ręką i piekę w piekarniku w normalnej keksówce - nie potrzeba żadnych maszyn czy specjalnych foremek.
Bazą tego chleba jest mąka pszenna chlebowa razowa z niewielką domieszką zwykłej. A dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku - podsmażona cebulka.


SKŁADNIKI

25 g drożdży

2 łyżeczki cukru

350 g mąki pszennej pełnoziarnistej (chlebowej)

150 g mąki pszennej (chlebowej, typ 750)

350 ml wody

1½ łyżeczki soli

pół cebuli

3 łyżki oleju roślinnego

3 łyżki otrąb pszennych

1 łyżka masła klarowanego (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
213
10,7%
Bialko
6,6g
4,4%
Weglow...
32,8g
16,4%
Tluszcze
5,3g
8,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Drożdże wsypujemy do kubeczka, zasypujemy cukrem, dodajemy 3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na ok. 10 minut, żeby zaczęły pracować.
  2. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na klarowanym maśle.
  3. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, łącznie z cebulą (z wyjątkiem otrąb i oleju) i zagniatamy ręką ciasto.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
  5. Foremkę keksówkę o długości 30 cm smarujemy olejem, ścianki wysypujemy otrębami
  6. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
  7. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni (ja piekę w termoobiegu).
  8. Wstaw foremkę z chlebem do rozgrzanego piekarnika na ok. 35 minut (gdy zacznie za bardzo się przypiekać przykryj wierzch folią aluminiową).
  9. Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i ostudź na kratce. 


Cebulowy chleb pełnoziarnisty Przepis

Cebulowy chleb pełnoziarnisty Przepis

Cebulowy chleb pełnoziarnisty Przepis

DODAJ KOMENTARZ