CEVAPCICI


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Cavapcici to moje ulubione danie kuchni chorwackiej i moja obowiązkowa pozycja w menu zawsze kiedy jestem w tym kraju.
Cavapcici to małe "kotlety mielone" w kształcie cylindrów o długości około 5 centymetrów, które swój charakterystyczny smak zawdzięczają mięsu baraniemu i odpowiednim przyprawom. Można je jeść bez dodatków jako ciepłą przekąskę, można dodać do nich pieczone ziemniaki i surówkę i jeść jako pełnowartościowy obiad.
W każdym wydaniu smakują po prostu pysznie!


SKŁADNIKI

300 g mięsa mielonego wieprzowego

400 g mięsa mielonego baraniego

2 szt. cebuli czerwonej

3 ząbki czosnku świeżego

2 łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżka ostrej papryki mielonej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
205
10,2%
Bialko
14,1g
9,4%
Weglow...
2,4g
1,2%
Tluszcze
14,9g
24,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski włóż oba mięsa i wymieszaj
  2. Zmiel ceublę na maszynce do mielenia (albo drobno posiekaj) i dodaj do mięsa
  3. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do miski
  4. Dosyp przyprawy i proszek do pieczenia
  5. Wlej oliwę i dokładnie rozmieszaj składniki (około 5 - 10 minut)
  6. Odstaw do lodówki na minimum pół godziny
  7. Teraz trzeba uformować charakterystyczny kształt cevapcici
  8. Mi najłatwiej formuje się prostokąty z mięsa o wymiarach 10 cm na 5 cm na 1 cm
  9. Potem trzeba kroić na centymetrowe paski i lekko formować ruloniki
  10. Gotowe najlepiej odłożyć na jakiś czas do lodówki przed smażeniem (nawet paręnaście godzin), ale można też smażyć od razu
  11. Smaż na patelni grillowej na rozgrzanej oliwie około 10 minut obracając co jakiś czas, żeby się nie przypaliły


Cevapcici Przepis

Cevapcici Przepis

DODAJ KOMENTARZ