CHŁODNIK OGÓRKOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 2.83)
Orzeźwiający lekki chłodnik w sam raz na letnie popołudnie. Szybkie, proste i smaczne danie idealne na sezon ogórkowy, które przyjemnie ochłodzi nam upalne dni.


SKŁADNIKI

2 szt. świeżego ogórka szklarniowego

200 g jogurtu naturalnego (gęstego)

100 g kefiru

1 ząbek czosnku świeżego

4 łyżki koperku (posiekanego)

szczypta soli (do smaku)

szczypta mielonego pieprzu (do smaku)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
40
2%
Bialko
2,3g
1,5%
Weglow...
4,9g
2,4%
Tluszcze
1,4g
2,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać i wymieszać z ogórkami.
  3. Dodać sól i pieprz.
  4. Następnie wymieszać z jogurtem oraz kefirem i dodać koperek.
  5. Schodzić przed podaniem w lodówce.
  6. Opcjonalnie chłodnik można podawać z jajkami na twardo lub młodymi ziemniaczkami


Chłodnik ogórkowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ