CHIŃSKI ROSÓŁ Z KAPUSTĄ PAK CHOI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.78)
Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na sycące, treściwe zupy. Tą funkcję dobrze spełniają zupy-kremy ale nie lubię być monotonna ;) Bazą tej zupy jest wywar gotowany na warzywach i kurczaku (można go przygotować dzień wcześniej). Aby podkręcić jego smak (tym bardziej, że nie przepadam za klasycznym polskim rosołem) dodałam trochę orientalnych składników, jak kapusta pak choi, imbir, sos sojowy i japońskie sake. Taka zupa z powodzeniem może stanowić kompletny obiad. Smaki są głębokie i wyraziste więc zadowolą większość smakoszów.


SKŁADNIKI

por

2 szt. marchewek

0,30 szt. selera

1½ łyżki świeżego imbiru (kawałek ok. 3 cm)

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki oleju roślinnego

2 szt. udek z kurczaka

60 ml wina sake

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

pół limonki

2 szt. kapusty pak choi

200 g makaronu capellini (nitki) (jajecznego)

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Por, marchewki i seler oczyść i potnij w średniej wielkości kawałki. 
  2. Imbir zetrzyj na tarce. Czosnek posiekaj w drobne kawałki. 
  3. W dużym garnku rozgrzej olej słonecznikowy. Ułóż w nim umyte udka z kurczaka i podsmaż z obu stron. 
  4. Wlej sake a gdy się zagotuje wrzuć pokrojone warzywa. 
  5. Dolej 1,25 l zimnej wody. Dodaj sól, pieprz, starty imbir, sos sojowy, czosnek, skórkę startą z połowy limonki i wyciśnięty z niej sok. 
  6. Zupę doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez godzinę aż mięso będzie bardzo miękkie. 
  7. Następnie wyjmij mięso z zupy, zdejmij skórę. Jedno udko schowaj do lodówki - do wykorzystania do innych potraw. Z drugiego oddziel mięso od kości i pokrój w paski. Jeżeli lubisz bardzo mięsne zupy możesz wykorzystać oba udka. 
  8. Posiekaj kapustę pak choi, listki odłóż osobno. 
  9. Zupę ponownie zagotuj, dodaj kapustę (bez listków) i ponownie zagotuj. 
  10. Makaron jajeczny ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 
  11. Do zupy dodaj odłożone wcześniej listki kapusty pak choi i posiekane mięso. Dopraw do smaku jeżeli trzeba. 
  12. Na talerze wyłóż makaron, zalej go zupą i posyp natką pietruszki
  13. Jeżeli chcesz zostawić część zupy na później, nie wrzucaj do niej makaronu bo szybko napęcznieje. 


Chiński rosół z kapustą pak choi Przepis

DODAJ KOMENTARZ