CHILI CON CARNE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Flagowe danie kuchni meksykańskiej choć pochodzi z terenów Stanów Zjednoczonych. Swoją popularność zdobyło w Teksasie - gdzie jest oficjalnym daniem stanu od 1977 roku.
Tam też chili zyskało czerwoną fasolę jako składnik, która teraz nieodłącznie się z nim kojarzy.
Oryginalne chili było skomponowane tylko z wołowiny, papryczek chili oraz soli. W niektórych odmianach dodano fasolę, pomidory, zwykłą paprykę oraz inne przyprawy - zwłaszcza kumin.
Tutaj prezentujemy własną odmianę chili con carne dla której inspiracją było kilka popularnych odmian tego dania.


SKŁADNIKI

2 szt. papryki Cayenne

500 g mięsa mielonego wołowego

400 g pomidorów (w puszcze, krojone bez skórki)

2 szt. cebuli

papryka Bell czerwona

papryka Bell żółta

250 g fasoli czerwonej (z puszki, dobrze odsączona)

100 g kukurydzy konserwowej (z puszki)

koncentrat pomidorowy (mała puszka)

2 ząbki czosnku świeżego

1 szklanka bulionu warzywnego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka cukru trzcinowego

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
79
4%
Bialko
5,5g
3,7%
Weglow...
6,4g
3,2%
Tluszcze
3,7g
6,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzać patelnię i nalać na dno trochę oliwy, tak żeby przykryła dno
  2. Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na patelni
  3. Dodać posiekany czosnek (nie wyciskać przez praskę), oregano i kumin i trochę podsmażyć (tak do 2 minut)
  4. Dodać dobrze rozdrobnione mięso i smażyć aż się przyrumieni (około 5 minut), często mieszając
  5. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy
  6. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Jeśli patelnia jest zbyt mała to teraz jest odpowiedni moment żeby przełożyć danie do garnka
  7. Dolać bulion i dusić pod przykryciem przez 15 minut od czasu do czasu mieszając
  8. Dodać pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę, oraz posiekaną papryczkę Cayenne i dusić około 10 minut
  9. Następnie dodać fasolę i kukurydzę i dusić kolejne 5 minut


Chili con carne Przepis

Chili con carne Przepis

Chili con carne Przepis

DODAJ KOMENTARZ