CHIPSY Z JARMUŻU


KATEGORIE
Przekąski
Dodatki
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Bardzo popularna przekąska w ostatnich czasach. U mnie raczej występują jako dodatek do innych dań (na przykład zup, czy jajecznicy) niż jako przekąska. Delikatne i chrupiące o wyraźnym smaku jarmużu - jeśli ktoś za nim nie przepada to chipsy pewnie też mu nie przypadną do gustu ;)


SKŁADNIKI

250 g jarmużu

¼ szklanki oleju rzepakowego

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
207
10,3%
Bialko
2,8g
1,9%
Weglow...
8,3g
4,2%
Tluszcze
19,2g
32%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zamocz liście jarmużu w oleju wymieszanym z solą i papryką.
  2. Wyłóż je na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.
  3. Piecz w termoobiegu około 5 minut (jarmuż powinien zrobić się chrupiący, ale nie powinien być brązowy).


Chipsy z jarmużu Przepis

Chipsy z jarmużu Przepis

DODAJ KOMENTARZ