CHUTNEY Z RABARBARU I CEBULI Chutney z rabarbaru i cebuli KATEGORIE Wegetariańskie Kuchnia azjatycka Dodatki Wegańskie Kuchnia indyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 3.75)10 Michał@MilionSmaków Chutney to rodzaj sosu popularnego w Indiach - przeważnie robionego z mieszanki sezonowych owoców i warzyw. W Indiach te sosy przygotowuje się zazwyczaj na bieżąco (tuż przed podaniem) a ich smaki mają pełen przekrój kuchni tego rejonu: słodkie, słone, kwaśne o różnym stopniu pikantności. Podaje się je do innych potraw jako dodatek. Bazując na tradycyjnej podstawie chutney'u cebulowego podaję przepis na wersję sezonową polską - z rabarbarem. Doskonale pasuje do różnych mięs ale też np. do serów (pieczonego camemberta, czy żółtego na kanapce). Smacznego! SKŁADNIKI 4 szklanki rabarbaru2 szklanki cebuli szalotki2 szklanki wodypół szklanki octu jabłkowego3 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka mielonego pieprzupół łyżeczki solipół łyżeczki mielonej wędzonej papryki PRZYGOTOWANIE Obierz rabarbar i pokrój go w cienkie plasterki (po kilka milimetrów) Cebulę poszatkuj (bardzo drobno) Do garnka wlej wodę i wrzuć posiekane składniki. Zagotuj i dodaj ocet, cukier, sól, pieprz i paprykę wędzoną. Gotuj ma małym ogniu przez około 30 - 40 minut aż rabarbar się rozpadnie i woda odparuje. Chutney przełóż do wyparzonych słoiczków i postaw je na zakrętce. Przykryj je ręcznikiem, żeby się powoli schłodziły i dobrze zassały.