CIASTECZKA BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 25
  • OCEŃ (średnia: 5)
Coś dla miłośników zdrowych słodyczy - mocno czekoladowe, miękkie w środku ciasteczka przygotowane na bazie super zdrowej kaszy jaglanej. Bez mąki pszennej i cukru. Jeżeli nie przepadacie za smakiem kaszy nie obawiajcie się - w tych ciasteczkach jest on praktycznie niewyczuwalny.


SKŁADNIKI

100 g kaszy jaglanej (suchej)

100 g czekolady ciemnej 70-85% (do kąpieli wodnej)

3 łyżki oleju kokosowego

8 szt. świeżych daktyli

5 łyżek surowego kakao

0,30 szklanki syropu klonowego

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki aromatu waniliowego (naturalnego)

25 g siemienia lnianego

50 g mąki z ciecierzycy

2 szt. bananów (miękkich)

25 g czekolady ciemnej 70-85% (do posiekania)

1 łyżka skórki pomarańczowej (kandyzowanej)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz i zalej wodą (3x tyle wody co kaszy). Gotuj na małym ogniu aż wchłonie cały płyn (ok. 15 min.) po czym odstaw do ostygnięcia. 
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 
  3. Do miski robota kuchennego wrzuć ostydzoną kaszę jaglaną, olej kokosowy, daktyle, rozpuszczoną czekoladę, surowe kakao, syrop klonowy, cynamon, aromat waniliowy, siemię lniane, mąkę z ciecierzycy i rozgniecione widelcem banany. Zmiksuj na gęsty krem. 
  4. Dodaj posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową i wymieszaj. 
  5. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny żeby zgęstniało. 
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem.
  7. Z ciasta uformuj kulki, które lekko rozpłaszczone układaj na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Piecz przez ok. 25 minut. 


Ciasteczka brownie z kaszy jaglanej Przepis

Ciasteczka brownie z kaszy jaglanej Przepis

DODAJ KOMENTARZ