CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI Ciasteczka owsiane z bakaliami KATEGORIE Przekąski Słodkości Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 3.5)6 Kasia@MilionSmaków Przygotowywałam je już kilkakrotnie bo to ostatnio moje ulubione ciasteczka. Są bardzo łatwe do przygotowania, przepysznie chrupią a w ich składzie łatwo przemycić wiele odżywczych dodatków jak orzechy czy suszone owoce. Te ciasteczka zachowują świeżość przez wiele dni więc warto od razu upiec większą porcję i zabierać ze sobą do pracy jako pożywną, słodką przekąskę. SKŁADNIKI 100 g masła100 g cukru trzcinowego1 łyżka syropu klonowegopół łyżeczki sody oczyszczonej125 g mąki pszennej100 g płatków owsianych50 g wiórków kokosowych50 g czekolady ciemnej 70-85%35 g orzechów nerkowca25 g suszonej żurawiny Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 477 23,9% Bialko 6,4g 4,2% Weglow... 54,3g 27,2% Tluszcze 26,9g 44,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 238 11,9% Bialko 3,2g 2,1% Weglow... 27,1g 13,5% Tluszcze 13,4g 22,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. W rondelku roztop masło, cukier trzcinowy i syrop klonowy. Sodę oczyszczoną rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku i dodaj do rondelka. Całość wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, wiórki kokosowe, płatki owsiane, zmielone orzechy nerkowca (ewentualnie włoskie), posiekaną suszoną żurawinę oraz drobno posiekaną ciemną czekoladę. Dolej zawartość rondelka i dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze lepić dodaj trochę wody. Z masy formuj okrągłe, płaskie ciasteczka (ja robię to rękami) i układaj je na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstaw do piekarnika i piecz ok. 12 minut. Nie przejmuj się jeżeli wydają się odrobinę miękkie - gdy ostygną będą idealnie chrupiące.