CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.2)
Przygotowywałam je już kilkakrotnie bo to ostatnio moje ulubione ciasteczka. Są bardzo łatwe do przygotowania, przepysznie chrupią a w ich składzie łatwo przemycić wiele odżywczych dodatków jak orzechy czy suszone owoce. Te ciasteczka zachowują świeżość przez wiele dni więc warto od razu upiec większą porcję i zabierać ze sobą do pracy jako pożywną, słodką przekąskę.


SKŁADNIKI

100 g masła

100 g cukru trzcinowego

1 łyżka syropu klonowego

pół łyżeczki sody oczyszczonej

125 g mąki pszennej

100 g płatków owsianych

50 g wiórków kokosowych

50 g czekolady ciemnej 70-85%

35 g orzechów nerkowca

25 g suszonej żurawiny

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
477
23,9%
Bialko
6,4g
4,2%
Weglow...
54,3g
27,2%
Tluszcze
26,9g
44,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. 
  2. W rondelku roztop masło, cukier trzcinowy i syrop klonowy
  3. Sodę oczyszczoną rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku i dodaj do rondelka. Całość wymieszaj. 
  4. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, wiórki kokosowe, płatki owsiane, zmielone orzechy nerkowca (ewentualnie włoskie), posiekaną suszoną żurawinę oraz drobno posiekaną ciemną czekoladę
  5. Dolej zawartość rondelka i dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze lepić dodaj trochę wody. 
  6. Z masy formuj okrągłe, płaskie ciasteczka (ja robię to rękami) i układaj je na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Ciasteczka wstaw do piekarnika i piecz ok. 12 minut. Nie przejmuj się jeżeli wydają się odrobinę miękkie - gdy ostygną będą idealnie chrupiące. 


Ciasteczka owsiane z bakaliami Przepis

Ciasteczka owsiane z bakaliami Przepis

DODAJ KOMENTARZ