CIASTECZKA Z MASŁA ORZECHOWEGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Z rodzaju pyszne, słodkie i lekkie - ciasteczka z masła orzechowego. Ja kupuję masło firmy Sante - bez sztucznych dodatków i cukru. Idealnie jako pożywana przekąska do pracy.
Przechowywane w foliowym woreczku nie tracą świeżości przez wiele dni.


SKŁADNIKI

250 ml masła orzechowego (np. Sante - nie mylić z produktami typu Nutella)

¾ szklanki cukru trzcinowego

2 szt. jajek

1 łyżeczka aromatu waniliowego

dżem (bez cukru - np. Owocowa Rapsodia; najlepiej pasuje pomarańczowy)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE

Przepis pochodzi z listy rekomendowanych dla diety South Beach. Aby ciasteczka rzeczywiście były zdrowe i nietuczące ważny jest dobór składników: masło orzechowe (nie czekoladowe!) nie słodzone oraz dżem bez cukru. Pomarańczowy, nieco gorzki, jest moim zdecydowanym faworytem. Przepis na dwie duże blachy piekarnikowe.

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (z funkcją termoobiegu).
  2. Cukier zmiksować z jajkami i aromatem waniliowym. Dodać masło orzechowe i sodę i miksować jeszcze przez chwilę.
  3. Z masy uformować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie kłaść zbyt blisko gdyż podczas pieczenia ciasteczka będą się "rozszerzać".
  4. Kulki rozpłaszczyć, zrobić na środku otworki i nałożyć dżem.
  5. Piec przez 15 minut, następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasteczka w środku jeszcze przez 5 minut. 

Przechowywać na talerzu przykryte szczelnie ręcznikiem lub woreczkiem. Można upiec na zapas - smaczne przez wiele dni.


Ciasteczka z masła orzechowego Przepis

Ciasteczka z masła orzechowego Przepis

DODAJ KOMENTARZ