CIASTO BARDZO CZEKOLADOWE


KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Ciasto czekoladowe w wersji baaardzo czekoladowej - tylko dla wytrwałych :) Kakaowe ciasto z apetycznymi kawałkami gorzkiej czekolady polane czekoladowym syropem a do tego minimum zbędnych dodatków. Wyobraźcie sobie jak to smakuje popijane dobrą kawą...
Przepis zainspirowany czekoladowymi cudami Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

65 g kakao ciemnego

345 g cukru

3 szt. jajek

1 łyżka aromatu waniliowego

100 ml śmietany 12%

150 g czekolady ciemnej 70-85%

125 ml wody

Syrop

25 g czekolady ciemnej 70-85%

1 łyżeczka kakao ciemnego

100 g cukru

125 ml wody

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
289
14,4%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
49,4g
24,7%
Tluszcze
7,9g
13,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki żeby miały temperaturę pokojową, zwłaszcza jajka
  2. Foremkę o wymiarach 30 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni z funkcją grzania od spodu. 
  4. Zmiksuj na gładką masę mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, jajka, aromat waniliowy i śmietanę
  5. Dolej 125 ml wrzątku i miksuj jeszcze przez chwilę. 
  6. 150 g ciemnej czekolady drobno posiekaj nożem, wrzuć do ciasta i wymieszaj. 
  7. Ciasto przełóż do foremki i piecz przez około 1 godzinę. Ciasto powinno urosnąć i popękać podczas pieczenia. 
  8. W rondelku wymieszaj wszystkie składniki syropu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. 
  9. Ciasto wyjmij z pieca i postaw na kratce do wystygnięcia. Ponakłuwaj w kilku miejscach i polej syropem. 
  10. Ciasto wyjmij z foremki dopiero gdy ostygnie. 


Ciasto bardzo czekoladowe Przepis

Ciasto bardzo czekoladowe Przepis

Ciasto bardzo czekoladowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ