CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM COFFEE LATTE


KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Zanim rozpocznie się sezon na ciasta owocowe nacieszmy się jeszcze tymi baaardzo czekoladowymi.
To ciasto upiekłam na swoje urodziny - miało być pysznie, w miarę łatwo i w miarę "bezpiecznie" czyli bez ryzykownych dodatków lub technik. Przepis znalazłam w książce "Nigella ucztuje" Nigelli Lawson. Jest tam cały rozdział poświęcony ciastom i torcikom czekoladowym i coś czuję, że wypróbuję je wszystkie :)
Ciasto jest naprawdę bardzo czekoladowe z niewielką ilością mąki, bez proszku i sody.
Trochę obawiałam się kremu coffee latte na bazie śmietany i białej czekolady ale niepotrzebnie - wyszedł idealnie zwarty i kremowy.


SKŁADNIKI

Ciasto

150 g czekolady ciemnej 70-85%

150 g masła

6 szt. jajek

150 g cukru

100 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka aromatu waniliowego

75 g mąki pszennej

5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku

4 łyżki likieru kawowego

Krem

75 g czekolady białej

375 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

PRZYGOTOWANIE

  1. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki żeby miały temperaturę pokojową - zwłaszcza jajka (ewentualnie zalej je na 10 minut gorącą wodą). 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. 
  3. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj masłem
  4. Przygotuj garnek i metalową miseczkę, która po nałożeniu na garnek nie wpadnie do środka. 
  5. Do garnka wlej trochę wody i zagotuj. Na garnku ustaw miseczkę z połamaną na kawałki ciemną czekoladą i masłem - roztop je na parze mieszając od czasu do czasu po czym ostudź. 
  6. Przy pomocy miksera utrzyj jajka, cukier biały, cukier trzcinowy i ekstrakt waniliowy. Masa powinna być puszysta oraz powinna zwiększyć się przynajmniej dwukrotnie. 
  7. Delikatnie wymieszaj masę łyżką z mąką, kawą oraz roztopioną czekoladą
  8. Ciasto przelej do tortownicy i piecz przez 35 minut, następnie wyłącz piekarniki i zostaw jeszcze przez 5 minut w piecu żeby "doszło". 
  9. Wyłóż tortownicę z pieca po czym polej  ciasto kawowym likierem starając się równomiernie rozprowadzić go po powierzchni. 
  10. Zanim wyjmiesz ciasto z formy poczekaj aż ostygnie. 
  11. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej (analogicznie jak wcześniej gorzką).
  12. Gdy nieco przestygnie przelej ją  do miski od miksera, dolej śmietankę oraz 2 łyżeczki espresso i ubijaj aż krem zgęstnieje. 
  13. Krem przełóż do miseczki, którą przechowuj w lodówce i podawaj oddzielnie. 


Ciasto czekoladowe z kremem coffee latte Przepis

Ciasto czekoladowe z kremem coffee latte Przepis

Ciasto czekoladowe z kremem coffee latte Przepis

Ciasto czekoladowe z kremem coffee latte Przepis

DODAJ KOMENTARZ