CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 4.83)
Piękne, wilgotne, głęboko kakaowe ciasto z dominującym aromatem pomarańczy zachwyci Waszych domowników i gości. Cały trik tkwi w dodanych do ciasta ugotowanych do miękkości pomarańczy wraz ze skórką. Pomarańcze gotują się dwie godziny więc ten etap najlepiej wykonać dzień przed pieczeniem.
Ciasto spodoba się bezglutenowcom bo przygotowane zostało na bazie zmielonych migdałów, bez dodatku mąki.
Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson.
Podany czas przygotowania nie uwzględnia gotowania pomarańczy.


SKŁADNIKI

200 g migdałów (całe)

6 szt. jajek

200 g cukru

50 g kakao ciemnego

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 szt. pomarańczy (niewielkich)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
202
10,1%
Bialko
7,1g
4,7%
Weglow...
21,3g
10,6%
Tluszcze
10,3g
17,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pomarańcze dokładnie umyj, włóż całe do garnka z zimną wodą i gotuj przez godzinę. 
  2. Migdały zmiel. 
  3. Spód okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. 
  4. Gdy pomarańcze będą ugotowane rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. 
  5. Pomarańcze pokrój na kawałki, usuń pestki. Jeżeli masz duże owoce - weź tylko 1,5 sztuki, resztę zjedz. Obieraczką do warzyw możesz delikatnie obrać kawałek skórki - przyda się do ozdoby. 
  6. Pomarańcze zmiksuj je razem ze skórką ale niezbyt dokładnie. 
  7. Do owoców dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj. 
  8. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około godzinę - do prawie suchego patyczka. Jeżeli będzie się przypalać - przykryj wierzch folią aluminiową. 
  9. Po upieczeniu ostudź ciasto na metalowej kratce, udekoruj startą skórką z pomarańczy


Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Przepis

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Przepis

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ