CIASTO DAKTYLOWE Z KREMEM MASCARPONE I ORZECHAMI W KARMELU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 2.85)
Rzadko kiedy zdarza mi się robić czasochłonne torty ale raz na jakiś czas nachodzi mnie na to ochota. Tym razem wybór padł na ciasto na bazie daktyli, kakaa, z pysznym, gęstym kremem mascarpone. Zwieńczeniem całości jest sos kajmakowy i karmelizowane orzechy. Ciasto wymaga sporo pracy ale jeżeli szukacie czegoś efektownego - to dobry wybór.
Przepis z kukubuka z moimi modyfikacjami.


SKŁADNIKI

Ciasto

300 g mąki pszennej

250 g cukru trzcinowego

300 g masła

330 ml wody

300 g daktyli suszonych

5 szt. jajek

40 g kakao ciemnego

laska wanilii

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka

100 g orzechów laskowych

100 g orzechów włoskich

185 g cukru

4 łyżki wody

Krem

700 g sera mascarpone

550 g śmietany kremówki 36%

Polewa

300 g kajmaku

45 g śmietany kremówki 36%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
340
17%
Bialko
4,7g
3,2%
Weglow...
29,2g
14,6%
Tluszcze
23,3g
38,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle wrzuć do małego garnuszka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15-20 minut aż będą się rozpadać. Zmiksuj je w blenderze na gładką masę i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj odrobiną masła
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni (ja piekłam w termoobiegu)
  4. Masło, cukier trzcinowy i ziarenka wydłubane z laski wanilii utrzyj mikserem na puszystą masę (ok. 10 minut). Cały czas miksując dodawaj kolejno po jednym jajku. 
  5. Suche składniki ciasta wymieszaj. Dodaj je do masy maślanej razem ze zmiksowanymi daktylami i miksuj na małych obrotach aż składniki się połączą. 
  6. Ciasto wlej do formy, wygładź i piecz przez 45-55 minut. Jeżeli zacznie się przypalać - przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto ostudź i dopiero wtedy wyciągnij z formy. 
  7. Orzechy posiekaj na dość drobne kawałki. 
  8. Cukier wsyp do garnuszka i zalej wodą. Podgrzewaj aż powstanie karmel, nie mieszaj! Wrzuć orzechy i wymieszaj. 
  9. Orzechy wyłóż na blaszkę wysmarowaną olejem, rozpłaszcz i odstaw. Gdy masa zastygnie posiekaj ją nożem.
  10. Ser mascarpone i śmietanę kremówkę ubij na gęsty krem. Dodaj połową karmelizowanych orzechów i wymieszaj.
  11. Kajmak ze śmietaną podgrzewaj aż się połączą. Odstaw do wystygnięcia. 
  12. Ciasto przekrój wzdłuż na dwie części (ja robię to zwykłą nitką). 
  13. Przełóż pierwszy blat do tortownicy zapiętej po bokach, na niego wyłóż 3/4 kremu mascarpone, przykryj drugim blatem ciasta. 
  14. Na wierz wyłóż resztę kremu, polej masą kajmakową i posyp pozostałymi orzechami. To ważne żeby tortownica miała przypięte boki bo inaczej kajmak spłynie.
  15. Smacznego!


Ciasto daktylowe z kremem mascarpone i orzechami w karmelu Przepis

Ciasto daktylowe z kremem mascarpone i orzechami w karmelu Przepis

DODAJ KOMENTARZ