CIASTO DROŻDŻOWE SMAŻONE Z JABŁKAMI I MALINAMI Ciasto drożdżowe smażone z jabłkami i malinami KATEGORIE Śniadania Przekąski Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.75)2 Michał@MilionSmaków Prosty i w miarę szybki przepis na śniadanie lub słodką przekąskę. Przydaje się nie tylko gdy zostanie wam kawałek ciasta drożdżowego (a mało kto lubi jeść suche) ale też kiedy macie świeże i chcecie je zjeść inaczej niż zwykle ;) SKŁADNIKI 2 łyżki masła klarowanego4 plasterki ciasta drożdżowego1 jabłkopół szklanki malin2 łyżki orzechów włoskich Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 226 11,3% Bialko 4,1g 2,7% Weglow... 24,9g 12,5% Tluszcze 12,7g 21,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 526 26,3% Bialko 9,5g 6,3% Weglow... 58,1g 29% Tluszcze 29,5g 49,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na patelni rozpuść masło. Ciasto drożdżowe pokrój na centymetrowe plasterki a jabłko w kostkę o boku około pół centymetra. Gdy masło się rozpuści ułóż ciasto na patelni a między nim jabłka i maliny. Smaż około 3-4 minut na średnim ogniu a potem zdejmij na chwilę ciasto, dobrze wymieszaj owoce i połóż ciasto na drugiej stronie. Po kolejnych kilku minutach przełóż wszystko na talerze, posyp posiekanymi orzechami i podawaj póki jest ciepłe ;)