CIASTO MARCHEWKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 15
  • OCEŃ (średnia: 5)
Dobry przykład na to, że ciasto nie zawsze oznacza potężną dawkę cukru i kalorii przy jednoczesnym braku wartości odżywczych.
Ciasto marchewkowe przygotowujemy bez białej mąki czy cukru dzięki czemu jest naprawdę zdrową przekąską a przy okazji zaspokoi apetyt na słodkie co nieco...
Przed podaniem udekorować można np. serkiem ricotta. W mniej restrykcyjnej wersji - pieczemy posypane chrupiącą kruszonką :)


SKŁADNIKI

Ciasto

3 szt. marchewek (duże)

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

pół szklanki otrąb pszennych (pszenne)

pół szklanki zarodków pszennych

4 szt. jajek (tylko białka)

2 łyżki sody oczyszczonej

3 łyżeczki ksylitolu (albo słodzik)

3 łyżeczki cynamonu

0,30 szklanki orzechów laskowych

1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)

Kruszonka

150 g mąki pszennej

100 g cukru

100 g masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewki obrać i utrzeć na tarce o dość grubych oczkach. Uwaga: użyjcie dużej miski.
  2. Do marchewki dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem białek) i wymieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
  4. Białka ubić mikserem na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami. 
  5. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować oliwą
  6. Ciasto wyłożyć do formy - nie rośnie prawie wcale podczas pieczenia więc może zapełniać całą blaszkę.
  7. Opcjonalnie: przygotować kruszonkę wyrabiając ręką zimne masło, cukier i mąkę pszenną.
  8. Ciasto posypać kruszonką (opcjonalnie) i cukrem trzcinowym.
  9. Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut (z funkcją termoobiegu, bez termoobiegu - trochę dłużej).
Ciasto może spokojnie stać ok. tygodnia - najlepiej trzymać je w piekarniku przykryte ściereczką.


Ciasto marchewkowe Przepis

Ciasto marchewkowe Przepis

Ciasto marchewkowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ