CIELĘCINA PIĘĆ SMAKÓW Z WOKA Z MAKARONEM UDON
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Przyprawa pięć smaków według mnie jest wprost stworzona do delikatnej cielęciny. Wystarczy do tego dodać świeże warzywa, lekko przysmażone w woku, dobre sosy, oraz makaron udon i mamy naprawdę pyszne danie.
I to wszystko poniżej 30 minut w kuchni ;)


SKŁADNIKI

300 g cielęciny

2 łyżki oleju arachidowego

2 szt. jajek

cebula

cebula czerwona

2 szt. marchewek

papryka Bell żółta

papryka Bell zielona

150 g makaronu udon

pół łyżeczki soli

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

¼ łyżeczki papryki chilli mielonej

¼ szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Na początek przygotuj składniki:
    1. Pokrój cielęcinę w kostkę o boku około pół centymetra
    2. Cebule w piórka
    3. Marchewki w słupki
    4. Papryki w kostkę tej samej wielkości co mięso
    5. Ugotuj makaron udon zgodnie z przepisem na opakowaniu (parę minut w gorącej wodzie), odcedź go i przelej wodą
  2. Rozgrzej wok i wlej do niego olej z orzechów ziemnych.
  3. Jak zacznie lekko dymić wbij jajka, posól je i mieszaj aż się zetną.
  4. Dodaj marchewki i smaż często mieszając około 5 minut.
  5. Następnie dodaj mięso oraz przyprawę 5 smaków i smaż kolejne 5 minut.
  6. Dodaj cebule i papryki na kolejne 5 minut.
  7. Wrzuć makaron udon.
  8. Wlej sos sojowy i ostrygowy, oraz wodę dodaj chili i wymieszaj.
  9. Jak płyny się zagotują danie jest gotowe.


Cielęcina pięć smaków z woka z makaronem udon Przepis

Cielęcina pięć smaków z woka z makaronem udon Przepis

Cielęcina pięć smaków z woka z makaronem udon Przepis