CUKINIA FASZEROWANA INDYKIEM Z SEREM FETA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.44)
Cukinia faszerowana mięsem mielonym z piersi indyka z dodatkiem aromatycznym przypraw i świeżych pomidorów to bardzo smaczna i efektowna propozycja obiadu czy kolacji. Dopełnieniem całości są kawałki sera feta przyrumienione podczas pieczenia oraz prosty dip jogurtowy.
W przepisie korzystam z lekkich odpowiedników składników stosowanych w tego typu daniach (mielone z indyka, feta light, jogurt do dipu zamiast majonezu itp.) dzięki czemu zyskuję wspaniały smak w połączeniu z lekkością dania.


SKŁADNIKI

cukinia (duża; ewentualnie 2 mniejsze)

350 g mięsa mielonego z indyka

70 g sera feta (light)

pół pomidorów (średniej wielkości)

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

jajko

2 łyżki bułki tartej

pieprz czarny mielony

sól

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

tymianek świeży

150 g jogurtu naturalnego (gęsty, chudy)

1 łyżka soku z cytryny

oregano świeże

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
102
5,1%
Bialko
7,8g
5,2%
Weglow...
3,7g
1,9%
Tluszcze
6,2g
10,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Dużą cukinię dokładnie umyj i przekrój wzdłuż. Łyżeczką wydrąż środek.
  3. Dokładnie wymieszaj mięso z drobno pokrojoną cebulą i 2 ząbkami czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki. Jeśli nie lubisz intensywnego czosnkowego posmaku - użyj jednego ząbka zamiast dwóch.
  4. Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą i pokrojonego w kostkę pomidora.
  5. Dopraw solą, pieprzem, kminem rzymskim i świeżym tymiankiem.
  6. Farsz wyłóż do cukinii wypełniając nie tylko wydrążony środek ale również formując "kopiec" na wierzchu. Uważaj żeby mięso nie przyjęło kształtu stożka bo feta będzie spadać podczas pieczenia.
  7. Cukinię delikatnie ułóż na blaszce i piecz przez 30 minut.
  8. Po 20 minutach pieczenia posyp kawałkami sera feta.
  9. Przygotuj dip łącząc jogurt z łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem i listkami świeżego oregano.


Cukinia faszerowana indykiem z serem feta Przepis

Cukinia faszerowana indykiem z serem feta Przepis

Cukinia faszerowana indykiem z serem feta Przepis

Cukinia faszerowana indykiem z serem feta Przepis

DODAJ KOMENTARZ