CUKINIA FASZEROWANA PO WŁOSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Sezon na cukinie powoli zbliża się do końca. Możecie teraz trafić na egzemplarze, które znacznie przewyższają rozmiarem to co się spotyka w sklepach - zwłaszcza we własnych ogródkach.
Warto wtedy wykorzystać ją nieco inaczej niż zwykle - czyli zrobić cukinię nadziewaną.
Z wielu możliwości dziś wybrałem wersję bez mięsa, klasyczne włoskie połączenie mozzarelli i suszonych pomidorów z dodatkiem węgierskiej czubricy.


SKŁADNIKI

pół cukinii (duża - moja miała 1,8 kg)

3 szt. sera mozzarella

4 łyżki pomidorów suszonych

2 łyżeczki czubricy zielonej

sól

1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię przetnij na pół i wydrąż łyżką
  2. Posyp wnętrze cukinii solą i natrzyj oliwą
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 15 minut w termoobiegu (cukinia powinna się lekko przyrumienić)
  4. W między czasie pokrój pomidory i mozzarellę w drobną kostkę
  5. Wymieszaj je razem z dodatkiem czubricy
  6. Włóż nadzienie do cukinii
  7. Piecz jeszcze około pół godziny w 150 stopniach
  8. Nadzienie powinno się rozpuścić a cukinia być miękka kiedy sprawdzimy ją nakłuwając widelcem
  9. Podawaj ciepłe (warto po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka minut, żeby ser zrobił się mniej płynny)


Cukinia faszerowana po włosku Przepis

Cukinia faszerowana po włosku Przepis

DODAJ KOMENTARZ