CUKINIOWE PLACUSZKI LIGHT
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Placuszki z cukinii w kolejnej odsłonie. Tym razem standardową panierkę zastąpiono płatkami owsianymi i sezamem, który przyprażony nadaje daniu ciekawego posmaku.


SKŁADNIKI

cukinia (średnia)

jajko (opcjonalnie)

płatki owsiane

sezam

olej roślinny (np. rzepakowy)

sól

pieprz czarny mielony

koperek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
38
1,9%
Bialko
3,2g
2,2%
Weglow...
1,7g
0,8%
Tluszcze
1,9g
3,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię obrać i pokroić w wąskie plasterki. Posypać solą, pieprzem i zostawić na 15 minut.
  2. Na jednym talerzyku rozbełtać jajko (jeśli używamy, gdyż możemy placuszki od razu obtoczyć w panierce).
  3. Na drugim talerzyku wsypać płatki owsiane i sezam. Obtaczać plasterki cukinii w jajku, a następnie w płatkach i sezamie.
  4. Na patelni rozgrzać olej, włożyć placuszki i smażyć około 1-2 minuty z każdej strony.
  5. Podawać posypane świeżo posiekanym koperkiem.


Cukiniowe placuszki light Przepis

Cukiniowe placuszki light Przepis

DODAJ KOMENTARZ