CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
To kolejne curry oparte na klasycznej bazie, której najczęściej używam jako podstawy moich curry.
Tym razem o smaku decyduje dynia a o to, żeby danie było sycące ciecierzyca. Smacznego.


SKŁADNIKI

4 szt. cebuli

4 ząbki czosnku świeżego

3 łyżki świeżego imbiru

2 łyżki masła

papryka Cayenne

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 opakowanie pomidorów w puszce

1 szklanka mleka kokosowego

2 szt. ziemniaków

300 g dyni

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (np z puszki)

200 g polędwicy wieprzowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę pokrój bardzo drobno (można użyć robota kuchennego)
  2. Rozgrzej masło w garnku i wrzuć przyprawy.
  3. Po około minucie (jak będzie czuć zapach przypraw) dodaj posiekane warzywa oraz pokrojoną w kostkę polędwiczkę.
  4. Smaz około 10 minut aż całość przybierze brązowy kolor.
  5. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś pod przykryciem 20 minut (od czasu do czasu zamieszaj, żeby nie przypaliło się do dna)
  6. Wlej mleko kokosowe.
  7. Ziemniaki i dynię pokrój w kostkę o boku około centymetra i dodaj do curry.
  8. Ciecierzycę wypłucz na sitku i wrzuć do garnka
  9. Duś około 30 minut.
  10. Podawaj z ryżem lub chlebkami nan.


Curry z dynią i ciecierzycą Przepis

Curry z dynią i ciecierzycą Przepis

Curry z dynią i ciecierzycą Przepis